14 Eylül 2015 Pazartesi

İNŞAAT PLATFORMU-Gayrimenkul ve Inşaatda, Riskler Fırsatlar zirvesi-Yılmaz Parlar

 İNŞAAT PLATFORMU
“Sektörü Batırmayacağız”

Türkiye'nin yüzde 90'a yakınının deprem bölgesi olması ve büyük şehirlerde hızlı ve çarpık yapılaşma nedeniyle kentsel dönüşümün mecburiyetten ortaya çıktı.

Ancak insan endeksli şehircilik düşünce anlayışını bir kere daha yetkili otoritenin önüne koymak ihtiyacı ile İnşaat Platform oluştu.

Kurumsal planlar yapılmadan, kentler hangi fonksiyonları ve işlevleri üstlenecekler kararı verilmedikce, her yöneticiye göre farklı adımlar atıldığını üzülerek görmekte olduğumuz günümüz Türkiye’sinde  yöneticiler kendi siyasi perspektifleri doğrultusunda şehirlerin  gelişmesine sebeb oldular. Elbetdeki gelecek kuşaklar adına kaygı verici

Dünya nüfusu ile orantılı artan nüfusla birlikde kentler hızla gelişerek dengeler bozulmaya başladı. Kent yönetimi karar organları dengeleri doğru kurmayı ve korumayı sağlamalı, kentsel dönüşümün fırsat yayından çıkarak ranta dönmelerine mani olmalılar.

Ekonomi Gazeteciler Derneği Kurucusu Yönetim Kurulu Başkanı  Celal Toprak
Büyük Kulüp (Cercle D'orient ) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gençlik Komitesi Başkanı. Duygu Eren tarafından organize edilen, "Gayrimenkul ve Inşaatda, Riskler Fırsatlar zirvesi” konusuyla İnşaat Platformu 12.Eylul .2015 taribinde  Caddebostan Büyük Kulübde tekrar toplandı.

EGD ve Büyük Kulüp Gençlik Komitesi tarafından gerçekleşen Büyük Kulüp (Cercle D'orient ) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gençlik Komitesi Başkanı. Duygu Eren’in sunuculuğunu üstlendiği,  Gayrimenkul ve Inşaatda, Riskler Fırsatlar zirvesinde Celal Toprak'ın moderatörlüğünde panel düzenlendi. Zirveye Hiperaktiflik kazandıran EGD Başkanı Celal Toprak önce katılımcıların sorularını alarak gündem oluşturdu. Panelistler görüşlerini ifade ettiler.
Aslında çıkan sonuç 200 sektöre fayda sağladığı söylenen ekonomik kalkınmada lokomotif rol üstlenen inşaat sektörü sağlıklı imar planı olmadan tehlikeli geçide doğru hızla yol aldığı.
Oysaki gelişmekde olan ülkeler ve gelişen ülkelerin pek çoğu, kültürel sermaye birikimi ve ekonomik kalkınma arasında anlamlı bir bağ olduğu bilinciyle, pek çok ülkenin son yıllarda önceliği “gayrimenkul odaklı kalkınma projeleri” yerine “kültür odaklı kentsel gelişim projelerine” vermekte olduğu görülmektedir.
Örneklerini, Almanya (Ruhr Havzası), Fransa (Metz ve Lens bölgeleri), İngiltere (Glasgow, Liverpool, Londra), İspanya (Bilbao) gibi gelişmiş ülkeler işsizliğin arttığı, sosyal katılımın azaldığı bölgelerde kültür ve sanatsal yatırımlarla kentsel canlanma yaratmaya çalışmakta olduğunu görmekteyiz.
Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi petrol zengini Arap ülkeleri bile sadece petrol gelirleri ile yetinmeyip ülke gelirlerini çeşitlendirmek amacı ile kültürel yatırımlara öncelik vermektedirler (örneğin Abu Dabi’de Gugenheim ve Louvre Müzelerinin şubeleri, Katar’daki İslam Sanatları Müzesi vs).
Türkiye için kültür ile ilgili faaliyetlerin sektörel çoğaltan katsayısı 1,7, marjinal istihdam katsayısı ise 0,37, marjinal gayrisafi katma değer katsayısı 0,82’dir (TÜİK eski yıllardaki girdi çıktı tablo rakamları) Yani 1000 TL’lik bir kültürel yatırım genel ekonomide 1700 TL’lik bir canlanma, 370 TL’lik ek istihdam ve 820 TL’lik ek katma değer yaratmaktadır.
Gelişmiş ülkeler kültürün ekonomik değer yaratma potansiyelinin bilincindedirler. Bu ülkelerde kültürel harcamalara en büyük kaynak devlet tarafından sağlanmaktadır. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya gibi ülkelerde devletin kültür harcamalarının GSYH’ye oranı % 0,3-0,5 arasında değişirken Türkiye’de bu oran % 0,1’dir. Kentsel Gelişimi, sadece kentsel dönüşüme mühendis ve mimar gözüyle bakılmaması gerekir. Bina yenileme olarak sıkca dile getirilen panelde dönüşüm ada bazında olması gerekirden daha öte kentsel gelişim aslında kültürel sermeye ile birlikde hareket edilmesi ve  tam nitelikli konsey tarafından karar alıcı bir olguyla rotasını çizmesi lazım.
GYODER zirvesinde Balon varmı yokmu anketiyle yarı yarıya cevap bulan sektör batarsa sözü edilen 200 sektörü beraberinde batırır.
İnşaat Platformu bu nedenle devreye girmesi herkese heyecan aşılaması takdire layık bir oluşum. Umarız Platform konseye dönüşür Türkiye’ye gereken imar planı kanunun çok uzun yıllara hitap edebilecek sağlıklı olmasına vesile olur.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder