SAFKAN TRAKTÖR
SANKO Holding, 2012 yılında bünyesine dahil ettiği bir asrı geride bırakan tarımda makineleşmenin öncülüğünü üstlenen Başak Traktörü, kısa süre içinde sektörde ilk beş arasına girmesini hedefliyor.
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İş ve Tarım Makineleri Grup Başkanı Sami Konukoğlu Adapazarı Başak Traktör fabrikasında Basın Toplantısı düzenledi.
Yüzde yüze yakın, büyük kısmı Türk sanayisinin üretimi yerli yapım hakkında Konukoğlu’lar Başak Traktörü “Safkan” olarak tanımlıyorlar.
Başak Traktör’ün kuruluşunun 101. yılı dolayısıyla Adapazarı’ndaki fabrikaya özel bir gezi düzenlendi. Bayiler ve basın mensupların katıldığı, yerinde izlenen Başak Traktör Fabrika gezi etkinliğinde, eski ve yeni fabrika binaları, tesis ve makinaları mukayeseli olarak tanıtıldı.
Son derece entegre çağdaş Uluslar arası teknoloji standartlarında üretilen modern traktörün hedefleri büyük.
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu “AR-GE ve modernizasyon yatırımlarıyla Başak Traktörü sektörün gözbebeği ve sembolü haline getiriyoruz” diyerek Sanko Holding bünyesine katılan Başak Traktörü yeniden yapılandırdıklarını dile getirdi.
Abdulkadir Konukoğlu “Başak Traktör’ü Türkiye’nin en modern üretim tesislerinden biri yapma hedefiyle yola çıktık, sürekli yatırımlar yapıyoruz. Ar-Ge ve modernizasyon yatırımlarını çok önemsiyoruz. Test Merkezi başta olmak üzere, projelerimizi gerçekleştireceğiz. Başak Traktör, çiftçinin tarlasında, bahçesinde başak gibi açarak, üretime katkı sunmaya ve bereketin sembolü olmaya devam edecek.”dedi
Asırlık iki kuruluşun sinerji oluşturacağının altını çizen, Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirecekleri traktör hakkında Konukoğlu, “SANKO Holding, faaliyet gösterdiği her alanda, her zaman ülke ekonomisine katma değer üretmeyi; üretime, kaliteye, ihracata ve istihdama katkı sağlamayı hedeflemiştir. Gerek üretim kalitemiz gerekse vizyon ve felsefemizle belirleyici konumda olmayı sürdürüyor, her geçen gün daha büyük ve daha güçlü bir grup oluyoruz” diyerek daha çok istihdam yaratacaklarını vurguladı.
İlgili Birim yetkililerince verilen bilgiye göre 200 dönüm arazi üzerinde 35 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesislerde yıllık traktör üretim kapasitesinin 10 bin adet olduğunu temel ana parçalar olan motor, şanzıman, hidrolik incelikle titizlikle tüm testlerden geçirilerek üretilmektedir.
Yaptığımız söyleşide, Traktörlerin düşük yakıt tüketimi olduğunu öğreniyoruz.
Kalite nedeniyle az bakım gerektiriyor ve bakım maliyeti düşük
Servis ve yedek parça hakkında Türkiye çapında yaygın satış ve servis ağının yanı sıra, her an ulaşılabilir ve ekonomik yedek parça stokuyla çiftçinin “her an yanında” olduğu, yüzde 100 Türk sanayisinin üretimi şeklinde sorularımıza cevap buluyoruz.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İş ve Tarım Makineleri Grup Başkanı Sami Konukoğlu” Başak Traktörü, tarlalarda, başaklar açarak sektörde Türkiye’de ilk sıralara getirmeyi hedefliyoruz" şeklinde hedefini çizdi.
Yetkililşilerden aldığımız bilgilere göre;
Başak Traktör’ün temelleri, 1914 yılında Adapazarı'nda kurulan DA-TA (Demir Araba-Tahta Araba) Fabrikası’na dayanıyor.
1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na (TZDK) bağlanan şirket, SAZ (Sakarya Alat-ı Ziraiye) adıyla tarım alet ve makineleri üretmeye devam etti.
Adapazarı’ndaki fabrikada o dönemlerde Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan çiftçi arabaları (at arabası), hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanlarının yedek parçaları üretildi.
1968 yılında Ford marka traktörleri üretmeye başlayan tesis, pulluk ve diskaroların üretimini de sürdürdü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı.
1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı.
1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi dahil tümüyle yerli “BAŞAK 12” ve BAŞAK 17” modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece “Başak” markası doğdu.
1994 yılında 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı. Bu proje dahilinde 1000’e yakın traktör ve parçaları Avusturya’ya ihraç edildi.
1996 yılında “Başak Traktör” marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başladı.
2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012 yılında SANKO Holding tarafından satın alındı.
SANKO Holding’in temeli 1904 yılında 7 dokuma tezgahı ile atıldı. Dördüncü ve beşinci kuşağın işbaşında olduğu SANKO’da yaklaşık 14 bin kişi istihdam ediliyor. Tekstil, enerji, çimento, ambalaj, tarım ve iş makinaları, bilişim, finans, sağlık, eğitim, AVM ve gayrimenkul olmak üzere 11 sektörde faaliyet gösteriliyor.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder