SAROS EKONOMİ GEZİSİ”
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) 15-16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde “Anadolu ve Trakya Buluşmaları” adı altında incelemelerini sürdürdüğü geleneksel toplantılarından biri olarak, bacası tütmeyen, Kirli sanayi yerine; Tarımda, Hayvancılıkta, Balıkçılıkta, turizmde gelişme göstererek büyüme arzusunda olan Saroz Bölgesinde Ekonomi gezisini gerçekleştirdi.
EGD Gazetecileri, sırasıyla 15 Mayıs 2015 Cuma günü Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ı, 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı’yı, 17 Mayıs 2015 Pazar günü İpsala Belediye Başkanı Mehmet Keman’ı dinledi. Belediye Başkanları ilçeleri hakkında geniş bilgiler verdiler.
EGD Gazeteciler, 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü Enez’de İstanbul Üniversitesi Enez Sosyal Tesisleri salonunda gerçekleşen, Bölge ekonomisindeki sorunlarının masaya yatırılması ve çıkacak sonucun herkes için çok önemli olan“Saroz Bölgesi Ekonomisi” konulu panelde, Bölge ekonomisini şekillendirmede söz sahibi aktörleri dinledi.
Edirne Genç Girişimciler Derneği Başkanı EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve EGD Trakya Temsilcisi Nevser Tavgaç Eraslan’ın moderatör olduğu “Saroz Bölgesi Ekonomisi” konulu panelde, EGİAD Başkanı Hakan İnci, Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, KTSO YK Üyesi, Saroz Böl. Otel ve Yat. Der. Başkanı Mustafa İşçimen Konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantıya AB’den sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar, Edirne Vali Yardımcısı Bakır, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Keman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan Başta olmak üzere, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı, Kalkınma Ajansı yetkilileri, AB Proje Ofisinden yetkililer, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar.
Tarımda, Hayvancılıkta, Balıkçılıkta, turizmde fırsatlar sorunlar riskler dile getirildi.
KENT MARKALARI ÜLKE EKONOMİSİNDE OLMAZSA OLMAZI
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, . “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Dünya ekonomisinin ilk 10’na, ihracat hedefini 500 milyara, Kişi başı geliri 20 bin dolarlara çekmeye çalışıyoruz mümkün mü?”
EGD Başkanı Celal Toprak, Hedefi koyanların gerçekleşir mi gerçekleşmez mi şeklinde demeye başladıklarını ancak Ülke olarak böyle bir lükse sahip olamıyacağımızın altını çizerek. Geleceğin gençleri çocuklarımıza iş imkanları, daha iyi daha güzel bir dünya bırakmak zorunluluğumuzu vurguladı. Toprak
Son yıllarda markaların kentlerden geçtiğini ve yeni dönemde kent markaları ekonomiyi belirleyeceğini, başarılı oldukları takdirde Ülke zengin olabileceğini hatırlattı. “Kent markaları ülke ekonomisinde olmazsa olmazı.” Sözüyle İpsala Pirincin markalaşması gerektiğini söyledi.
YÖRENİN İPSALA PİRİNCİ, SAROS BALIĞI, SATIR ETİ MUTLAKA MARKALAŞTIRILMALI
Celal Toprak, “Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) olarak Anadolu buluşmalarında geçtiğimiz ay içinde Tokat ’taydık. Tokat, tarım ve turizme dayalı sanayi konusunda önemli bir fırsat yakalamış durumda. Kalkınma Ajansı bile bunun farkında değil. KOSGEB Ankara ile kentler arasındaki bağlantıyı kuracak kurumlar ancak nafile. Başarılı olmak için bu kurumlara verilen emekler boşuna. Fransızların elinde böyle bir imkân olsa o kenti bambaşka bir görünüme getirirdi. Saros diye doğa harikası bir körfez var, biz ne yapacağız? Turizm planı ile ilgili bir proje var mı? Tarım turizmi ya da bununla ilgili bir proje var mı? Napoli’de bağları görmek isteyen turistlere üzüm toplatıyorlar üstüne üstlük bir de parasını alıyorlar. Bahçeye girmek para kazandırıyor. Yörenin İpsala Pirinci, Saros Balığı, Satır Eti mutlaka markalaştırılmalı.”
Saros Körfezi Turizm Otelciler Yatırım Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, “Saros dünyanın kendi kendini yenileyen 3 körfezinden biri. Doğal yapısı ile Saros Körfezi ve Turizm Otelciler Yatırım Derneği olarak alternatif turizmi nasıl başarırız diye harekete geçerek bir yapay nesil projesi ürettik. Dünyanın ilk Sualtı Müzesini Saros’da yaptık. Bu projede hiçbir devlet desteği yok, tamamen gönüllü ve çevreye duyarlı insanların desteği ile Erikli’de başladık. Enez’in yazlık nüfusu 300 bini buluyor. Kışın bu nüfus Enez merkez de dâhil 10 bindir. Enez’de 8 bin villa, Erikli’de 6 bin 300 villa bulunuyor. Saros Körfezi’nde 2 bin yatak kapasitesi var. 300 bin kişiyi bu 2 bin yatakta ağırlayamıyoruz. 3 tane belgeli tesis var. 6 tane de turizm belgeli olmayan belediyeye bağlı tesis var.
EGİAD (Edirne Genç İşadamları Derneği) Başkanı Hakan İnci “Hayat planlamasını sahile göre yapmıyoruz, 4 bin kişiye hizmet ederken 50 bin kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Otel kısmında bu ihtiyaç doğduğu için oteli açarken eğitim verelim, profesyonel olarak mutlaka eğitim şart diyoruz. . Personel olarak gençleri yetiştirmek lazım ve bunun için de iyi bir eğitim programına ihtiyaç var.”
Enez Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Bostancı “Enez tarihi zenginlikleri ve doğal dokusu ile süslenmiş batısı Yunanistan ile Türkiye arasında sınır oluşturan Meriç nehrinin Ege Denizi’ne geniş bir delta ile dökülüyor. Güneyinde 28 km sahili olan Ege Denizi bulunuyor. Kendi kendisini temizleyen ender kıyılardan birisidir. Doğusu geniş çam ormanları ile çevrili, oksijen oranı yüzde 93, önünde Ege Denizi, kuzeyinde Gala Gölü bağlantılı balık deposu birçok lagün göller mevcut. Kuzeyinde Hisarlı Dağı ile çevrili. Bu coğrafya ve doğal güzelliklerin ortasında M.Ö. 4000 yıllarına ait içinde Ayasofya Kilisesi ve sonradan Fetih Camii olmuş büyük bir kalesi halen dimdik ayakta duruyor. Enez 9500 yıllık tarihi ile dimdik canlı bir şekilde yaşamını sürdürüyor.”dedi
Abdullah Bostancı, çağdaş modern yeni bir tarihi, doğal güzelliklerimizi ve tüm canlı popilasyonları, kuş ve diğer yaban hayatın gösterileceği yeni bir Gözlem Evine başlandığını, Lagün göllerinin ıslahın gerekliliğini, derinleştirilmesi ve kenarlarının taşlanarak çevresinde yeni eşil alan, par ve oturma alanlarının oluşturulması ve tüm Enez’i bütün çevresi ile gezilebilecek yol ağı projesin yaklaşık 15 milyon lira civarında olduğunu açıkladı.
Bostancı, “Yeni dalış alanları yaratmak Enez ve Saros’un turizm hedefleri doğrultusunda yeni katma değer alanları sağlamak projeleri üretmeliyiz.” Dedi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Bakanı Mustafa Hevacıoğlu, İpsala pirincinin de tescilleneceğini belirti. “Eksikler çok. 1/25’lik planlar 2016-2017’de çıkacak. Çanakkale’ye 70 km yol var. Bu arada 30 bin ev, yatak kapasitesi olmayan otel var. Engelleri aşamıyorlar. 1/25’lik planlar çıkınca engeller aşılacak. 2023’e kadar üç belediye beraber çalışacağız. Ortak akıl, yuvarlak masa, akıllarımızı birlikte yürütüyoruz. Yaklaşık 120 bin nüfuslu. Havzada ticaret, tarım yapılıyor. Yazın 300 bin nüfus oluyor. Altyapı sıkıntısı var. Tahıl merkezi olan yörede çeltik ekiliyor. Bunu da pazarlayamıyoruz. Çeltik tarlalarımız ve pirincimiz meşhur. Pazarlama ve reklam sorun. Köylü ve çiftçi azalıyor. İkinci ve üçüncü nesil üniversitede okuyor. Türkiye’deki pirincin yüzde 55’ini üretiyoruz. Yunanistan, Bulgaristan’dan gelen sular buradan geçiyor. Trakya Üniversitesi bu bölgedeki çeltiğe sağlık raporu verdi. Kanserojen etkisi yok. Ürünlerimizi yatırıma çeviremiyoruz. Türkiye’deki enflasyonun sebeplerinden bir tanesi gıda enflasyonudur. Hamzadere Trakya’nın GAP’ı. Turizmi şekillendirebilirsek iyi verim alabiliriz. Tarımı şekillendirecek ürün desenini belirlersek tarımı 4’e katlarız. Trakya Hollanda kadar. fakat bizim ihracatımız ile Hollanda’nın ihracatı ortada. Domates ekeceksek salçayı da yapmalıyız. Pirinç ekeceksek lapayı, mamayı da yapmalıyız. Biz bugüne kadar hep yetiştirmişiz ve satmışız. Artık ürünü işlememiz gerekiyor. Türkiye’nin yüzde 33 bamyası bu bölgede üretiliyor. Tarım politikaları Türkiye’de yeni dönemde daha iyi olmalı. Eksiğimiz çok. Brezilya dünyada tarım ekonomisi ile büyüdü. Sanayi gelişecekse tarımla gelişmeli.”
Paneli Değerlendiren EGD Başkanı Celal Toprak, “Sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmeli. Festivaller bölgesel hale getirilmeli. Çeltik tarlaları ve sinek olayı ile ilgili çalışmalar çok önemli. Burası Ezanın en son okunduğu yer olduğuna göre batıya yakınlığını dile getirmek lazım. Halkın kültür zenginlikleri ile balık tutarak, ziraatla yaşamlarını etkinleştirmeli. Bölgenin turizm açısından da önemli bir gelir kaynağı olduğu görülüyor. Bir diğer alternatif turizm çeşidi olarak da Dalış Turizmi öne çıkarılmalı. Bu turizm çeşidi hem paralı turisti getirir hem de turizmde kaliteyi arttırır. Yalnız dalmak için bir ülkeye giden yabancı ziyaretçiler var. Saros neden bunları ağırlamasın? Dalış turizmi ile ilgili yatırımlara ağırlık verilmeli ve belki de bu alanda dünyada bir marka olabilmek için çalışılmalı. Dalma turizminin 12 ay devam ettiği takdirde mutlaka bölgeyi kurtaracaktır .” sonuç açıklamalarında bulundu.
Bizim tespitimizde; Yeni Türkiye Ekonomisinde, yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu gibi bölge ekonomisinde de yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.
Konaklayacak otel tesis eksikliği nedeniyle turist yerine günlük ziyaretci geldiği, İşsizliğin sebeb verdiği göç nedeniyle genç nüfusun azaldığı eğitimle nitelikli elemanların turizme kazandırılmasının güçlükleri. Bölgeye has balıkçılık konusundaki sıkıntıların, sorunların Trol ve gırgırla avlandığı, Ülke pirincin yarısı bölgeden olmasına karşın marka olamadıkların, hayvancılık konusundaki eksiklerin olduğu sonucunu gözlemledik.
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) 15-16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde “Anadolu ve Trakya Buluşmaları” adı altında incelemelerini sürdürdüğü geleneksel toplantılarından biri olarak, bacası tütmeyen, Kirli sanayi yerine; Tarımda, Hayvancılıkta, Balıkçılıkta, turizmde gelişme göstererek büyüme arzusunda olan Saroz Bölgesinde Ekonomi gezisini gerçekleştirdi.
EGD Gazetecileri, sırasıyla 15 Mayıs 2015 Cuma günü Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ı, 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı’yı, 17 Mayıs 2015 Pazar günü İpsala Belediye Başkanı Mehmet Keman’ı dinledi. Belediye Başkanları ilçeleri hakkında geniş bilgiler verdiler.
EGD Gazeteciler, 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü Enez’de İstanbul Üniversitesi Enez Sosyal Tesisleri salonunda gerçekleşen, Bölge ekonomisindeki sorunlarının masaya yatırılması ve çıkacak sonucun herkes için çok önemli olan“Saroz Bölgesi Ekonomisi” konulu panelde, Bölge ekonomisini şekillendirmede söz sahibi aktörleri dinledi.
Edirne Genç Girişimciler Derneği Başkanı EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve EGD Trakya Temsilcisi Nevser Tavgaç Eraslan’ın moderatör olduğu “Saroz Bölgesi Ekonomisi” konulu panelde, EGİAD Başkanı Hakan İnci, Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, KTSO YK Üyesi, Saroz Böl. Otel ve Yat. Der. Başkanı Mustafa İşçimen Konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantıya AB’den sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar, Edirne Vali Yardımcısı Bakır, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Keman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan Başta olmak üzere, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı, Kalkınma Ajansı yetkilileri, AB Proje Ofisinden yetkililer, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar.
Tarımda, Hayvancılıkta, Balıkçılıkta, turizmde fırsatlar sorunlar riskler dile getirildi.
KENT MARKALARI ÜLKE EKONOMİSİNDE OLMAZSA OLMAZI
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, . “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Dünya ekonomisinin ilk 10’na, ihracat hedefini 500 milyara, Kişi başı geliri 20 bin dolarlara çekmeye çalışıyoruz mümkün mü?”
EGD Başkanı Celal Toprak, Hedefi koyanların gerçekleşir mi gerçekleşmez mi şeklinde demeye başladıklarını ancak Ülke olarak böyle bir lükse sahip olamıyacağımızın altını çizerek. Geleceğin gençleri çocuklarımıza iş imkanları, daha iyi daha güzel bir dünya bırakmak zorunluluğumuzu vurguladı. Toprak
Son yıllarda markaların kentlerden geçtiğini ve yeni dönemde kent markaları ekonomiyi belirleyeceğini, başarılı oldukları takdirde Ülke zengin olabileceğini hatırlattı. “Kent markaları ülke ekonomisinde olmazsa olmazı.” Sözüyle İpsala Pirincin markalaşması gerektiğini söyledi.
YÖRENİN İPSALA PİRİNCİ, SAROS BALIĞI, SATIR ETİ MUTLAKA MARKALAŞTIRILMALI
Celal Toprak, “Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) olarak Anadolu buluşmalarında geçtiğimiz ay içinde Tokat ’taydık. Tokat, tarım ve turizme dayalı sanayi konusunda önemli bir fırsat yakalamış durumda. Kalkınma Ajansı bile bunun farkında değil. KOSGEB Ankara ile kentler arasındaki bağlantıyı kuracak kurumlar ancak nafile. Başarılı olmak için bu kurumlara verilen emekler boşuna. Fransızların elinde böyle bir imkân olsa o kenti bambaşka bir görünüme getirirdi. Saros diye doğa harikası bir körfez var, biz ne yapacağız? Turizm planı ile ilgili bir proje var mı? Tarım turizmi ya da bununla ilgili bir proje var mı? Napoli’de bağları görmek isteyen turistlere üzüm toplatıyorlar üstüne üstlük bir de parasını alıyorlar. Bahçeye girmek para kazandırıyor. Yörenin İpsala Pirinci, Saros Balığı, Satır Eti mutlaka markalaştırılmalı.”
Saros Körfezi Turizm Otelciler Yatırım Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, “Saros dünyanın kendi kendini yenileyen 3 körfezinden biri. Doğal yapısı ile Saros Körfezi ve Turizm Otelciler Yatırım Derneği olarak alternatif turizmi nasıl başarırız diye harekete geçerek bir yapay nesil projesi ürettik. Dünyanın ilk Sualtı Müzesini Saros’da yaptık. Bu projede hiçbir devlet desteği yok, tamamen gönüllü ve çevreye duyarlı insanların desteği ile Erikli’de başladık. Enez’in yazlık nüfusu 300 bini buluyor. Kışın bu nüfus Enez merkez de dâhil 10 bindir. Enez’de 8 bin villa, Erikli’de 6 bin 300 villa bulunuyor. Saros Körfezi’nde 2 bin yatak kapasitesi var. 300 bin kişiyi bu 2 bin yatakta ağırlayamıyoruz. 3 tane belgeli tesis var. 6 tane de turizm belgeli olmayan belediyeye bağlı tesis var.
EGİAD (Edirne Genç İşadamları Derneği) Başkanı Hakan İnci “Hayat planlamasını sahile göre yapmıyoruz, 4 bin kişiye hizmet ederken 50 bin kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz. Otel kısmında bu ihtiyaç doğduğu için oteli açarken eğitim verelim, profesyonel olarak mutlaka eğitim şart diyoruz. . Personel olarak gençleri yetiştirmek lazım ve bunun için de iyi bir eğitim programına ihtiyaç var.”
Enez Belediye Başkanı Ecz. Abdullah Bostancı “Enez tarihi zenginlikleri ve doğal dokusu ile süslenmiş batısı Yunanistan ile Türkiye arasında sınır oluşturan Meriç nehrinin Ege Denizi’ne geniş bir delta ile dökülüyor. Güneyinde 28 km sahili olan Ege Denizi bulunuyor. Kendi kendisini temizleyen ender kıyılardan birisidir. Doğusu geniş çam ormanları ile çevrili, oksijen oranı yüzde 93, önünde Ege Denizi, kuzeyinde Gala Gölü bağlantılı balık deposu birçok lagün göller mevcut. Kuzeyinde Hisarlı Dağı ile çevrili. Bu coğrafya ve doğal güzelliklerin ortasında M.Ö. 4000 yıllarına ait içinde Ayasofya Kilisesi ve sonradan Fetih Camii olmuş büyük bir kalesi halen dimdik ayakta duruyor. Enez 9500 yıllık tarihi ile dimdik canlı bir şekilde yaşamını sürdürüyor.”dedi
Abdullah Bostancı, çağdaş modern yeni bir tarihi, doğal güzelliklerimizi ve tüm canlı popilasyonları, kuş ve diğer yaban hayatın gösterileceği yeni bir Gözlem Evine başlandığını, Lagün göllerinin ıslahın gerekliliğini, derinleştirilmesi ve kenarlarının taşlanarak çevresinde yeni eşil alan, par ve oturma alanlarının oluşturulması ve tüm Enez’i bütün çevresi ile gezilebilecek yol ağı projesin yaklaşık 15 milyon lira civarında olduğunu açıkladı.
Bostancı, “Yeni dalış alanları yaratmak Enez ve Saros’un turizm hedefleri doğrultusunda yeni katma değer alanları sağlamak projeleri üretmeliyiz.” Dedi.
Paneli Değerlendiren EGD Başkanı Celal Toprak, “Sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmeli. Festivaller bölgesel hale getirilmeli. Çeltik tarlaları ve sinek olayı ile ilgili çalışmalar çok önemli. Burası Ezanın en son okunduğu yer olduğuna göre batıya yakınlığını dile getirmek lazım. Halkın kültür zenginlikleri ile balık tutarak, ziraatla yaşamlarını etkinleştirmeli. Bölgenin turizm açısından da önemli bir gelir kaynağı olduğu görülüyor. Bir diğer alternatif turizm çeşidi olarak da Dalış Turizmi öne çıkarılmalı. Bu turizm çeşidi hem paralı turisti getirir hem de turizmde kaliteyi arttırır. Yalnız dalmak için bir ülkeye giden yabancı ziyaretçiler var. Saros neden bunları ağırlamasın? Dalış turizmi ile ilgili yatırımlara ağırlık verilmeli ve belki de bu alanda dünyada bir marka olabilmek için çalışılmalı. Dalma turizminin 12 ay devam ettiği takdirde mutlaka bölgeyi kurtaracaktır .” sonuç açıklamalarında bulundu.
Bizim tespitimizde; Yeni Türkiye Ekonomisinde, yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu gibi bölge ekonomisinde de yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.
Konaklayacak otel tesis eksikliği nedeniyle turist yerine günlük ziyaretci geldiği, İşsizliğin sebeb verdiği göç nedeniyle genç nüfusun azaldığı eğitimle nitelikli elemanların turizme kazandırılmasının güçlükleri. Bölgeye has balıkçılık konusundaki sıkıntıların, sorunların Trol ve gırgırla avlandığı, Ülke pirincin yarısı bölgeden olmasına karşın marka olamadıkların, hayvancılık konusundaki eksiklerin olduğu sonucunu gözlemledik.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder