2 Aralık 2013 Pazartesi

KATEGORİ MAĞAZACILIĞI DERNEĞİ (KMD) -YILMAZ PARLAR

KATEGORİ MAĞAZACILIĞI DERNEĞİ (KMD) BAŞKANI ALP ÖNDER ÖZPAMUKÇU KREDİ KARTLARI TASLAĞINI DEĞERLENDİRDİ:
“MEVCUT EKONOMİK ŞARTLAR KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMEDE DAHA YUMUŞAK BİR GEÇİŞİ GEREKTİRİYOR”
Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) banka kartları yönetmeliğinde yapacağı değişiklik taslağının yürürlüğe konmasıhalinde tek fişte farklı kategori ve farklıtaksit oranı gösterilememesi gibi ciddi uygulama zorlukları olacağını ifade etti. Bunu aşmak için yakıt ve gıda dışındaki kategorilerde tek bir taksit sayısı uygulanmasının ve bunun da en fazla 12 taksit ile sınırlandırılmasının uygun olacağını belirten Özpamukçu, “BDDK’nın yurtiçi tasarrufları artırma ve üretken yatırımlara yönelme amacıyla başlattığıçalışmaya ekonominin genel çıkarları itibarıyla olumlu bakıyoruz ancak zamanlama itibariyle endişelerimiz var. Mevcut ekonomik şartlar kredi kartları ile ilgili düzenlemede daha yumuşak bir geçişi gerektiriyor. Bu dönemde alınacak önlem ile büyümede ana kaldıraç olarak gördüğümüz iç ticaretin zayıflaması ve kayıt dışı alışveriş oranlarının tekrar tırmanma eğilimine girmesinden endişe duymaktayız ” dedi.




Yaklaşık 20 milyar dolarlık ciro ile gıda ve hazır giyim kategorileri dışında kalan tüm organize perakende sektörünün temsilcisi konumunda olan Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Banka Kartları ve Kredi KartlarıHakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı’nda öngörülen kredi kartı kullanımına yönelik kısıtlamalarla ilgili açıklamada bulundu. Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, BDDK’nın yurtiçi tasarrufları artırma ve üretken yatırımlara yönelme amacıyla başlattığı çalışmaya prensip olarak ekonominin genel çıkarları itibarıyla olumlu baktıklarını, ancak zamanlamaya dikkat çekmek istediklerini söyledi.
“Bu değişim, kişi başına düşen gelir belli bir seviyeye ulaştıktan sonra daha sağlıklı olacaktır”
Halen kişi başı gelirin 10 bin 504 dolar olduğuna dikkat çeken KMD Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Türkiye’nin 2018 yılı GSMH hedefinin 1.3 trilyon dolar, kişi başı gelir hedefinin ise 16 bin dolar olduğunu hatırlatarak, bu hedeflere ulaşılmasında iç ticaretin gelişme hızının korunması gerektiğine dikkat çekti. Global yavaşlamanın etkisini, iç piyasada canlılıkla bertaraf edebilmeyi başarmış olan imalat sanayindeki kapasite artışlarının en azından bu düzeyini koruyarak, 2-3 yıl daha sürdürülebilmesi gerektiğini kaydeden Alp Önder Özpamukçu, kredi kartıtaksitleriyle ilgili yapılacak düzenlemelerin ancak kişi başı milli gelirin hedeflenen oranlara yaklaşılmasıyla daha sağlıklı ve sürdürülebilir olacağına inandıklarını aktardı. Özpamukçu, “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı’nda öngörülen kredi kartı kullanımına yönelik kısıtlamaların getirilmesinin çözüm niteliğinde olamayacağı, bu tür kısıtlamaların halen %27’lere gerilemiş olan kayıtdışıalışverişi yeniden tırmadırabileceği gibi, imalat sanayimize de olumsuz etkileri olabileceği endişesini taşıyoruz ” dedi.
“Yakıt ve gıda-dışı kategorilerde en fazla 12 olmak üzere tek bir taksit sayısı uygulansın”
Taslağın yürürlüğe konması halinde tek fişte farklı kategori ve farklı taksit oranıgösterilememesi gibi ciddi uygulama zorlukları olacağına değinen Alp Önder Özpamukçu, bu kadar kısa zaman aralığında, farklı taksit sürelerine yönelik sistemsel değişikliklerin yapılabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Mevcut ekonomik şartların kredi kartları ile ilgili düzenlemede daha yumuşak bir geçişi ifade eden Alp Önder Özpamukçu, “Bu yatırımı herkes yapamayacaktır. Dolayısıyla sistemin işlemesinde sıkıntı olacaktır” dedi. Taslağın mutlaka uygulanması kararlılığı halinde oluşacak tahribatın engellenmesi için yakıt ve gıda dışındaki kategorilerde tek bir taksit sayısı uygulaması olması ve bunun da en fazla 12 taksit ile sınırlanmasının uygun olacağını söyleyen Özpamukçu, bu durumun kısa ve orta vadeli imalat ve ticaret sektörlerinin çıkarlarıaçısından sürdürülebilir ve BDDK’nın hedeflediği amaçlara hizmet eder nitelikte olacağını kaydetti.
“Büyümede ana kaldıracın güçlü iç ticaret olduğunu dikkate almalıyız”
Türkiye’nin global mali kriz döneminde göstermiş olduğu, tüm dünyada hayranlık uyandıran büyüme rakamları içinde tüketim verilerinin önemli bir rolü olduğunu kaydeden Alp Önder Özpamukçu, “2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012’deki büyüme içinde tüketimin payı yıllara göre sırasıyla %12.2, %10.9, %11.0, %12.0 ve %12.0 (TÜİK verisi) olarak görülmektedir. Krizin atlatılmasında büyük rol oynayan bu performansta aynı zamanda turizm, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörlerinin de büyük payı olduğunun altını çizmek isteriz. Bu rakamlar, krizin atlatılmasında büyük rol oynayan bir performansı işaret etmektedir” dedi. IMF verilerine göre, Türkiye’nin ana ihracat pazarı olan AB’nin -%0.4, Orta Doğu’nun %3, Rusya’nın ise %1.5 büyüme göstereceğini ifade eden Özpamukçu, “İhracattaki yavaşlama (2011 artışı%18.5, 2012 artışı %13/TÜİK verisi) da dikkate alındığında ana kaldıracın güçlü iç ticaret olduğunun kesinlikle dikkatlerden kaçmaması gerektiği inancındayız”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder