3 Kasım 2019 Pazar

2.Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi -Yılmaz Parlar

Kadın Girişimciler Ekonomik Güçtür

Önyargıya rağmen, Kadın Girişimciler çok büyük bir ekonomik güçtür

Kadın girişimciler, ülkenin ekonomik refahına ölçülebilir bir katkı sağlıyorlar. Kadınları teşvik etmek, ekonomik olarak güçlendirmek, karma ilerleme sağlamak akıllı ekonomidir



Ana teması “Ekonomide Kadın Eli” olan Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi ve Fark yaratan kadınlara ödül töreni 30 Ekim 2019 Çarşamba günü Sarıyer Belediyesi bünyesindeki Boğaziçi kültür sanat merkezinde gerçekleşti. Etkinlik Komite Başkanı Nil Yıldızalp, Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) ve Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) Başkanı Celal Toprak ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in  Açılış konuşmaları sonrasında “Kadın Girişimciliğinde Yeni Arayışlar” konulu panel ile devam edildi. Seçkin jürinin layık gördüğü fark yaratan kadınlarımıza ödülleri takdim edildi.




Zirve bünyesinde tüm konuşmaların yapısında, kadınlar ilerlediğinde, dünyanın onlarla birlikte hareket ettiği, kadınların ekonomik potansiyellerini gerçekleştirmelerine, ekonomik ve sosyal değişimleri teşvik etmelerine yardımcı olunduğunda; işgücüne katılım ve ilerlemede çoğu zaman aşılması güç zorluklarla karşı karşıya kalan, sosyoekonomik olarak dezavantajlı kadınlar, ekonomik üretkenliği artırabilir.



Sürdürülebilirliğe odaklanmış ülkeler gelişseler bile, kamu eylemi gerektiren birçok cinsiyet eşitsizliği devam etmektedir. Daha fazla cinsiyet eşitliği, gelecek nesiller için gelişim sonuçlarını iyileştirebilir ve kurumları ve politikaları daha temsili hale getirebilir.



Düzeltici politikalar, refah için en önemli olan kalıcı cinsiyet eşitsizliklerine odaklanırlarsa önemli gelişme kazançları sağlayacaktır.
Ekonominin nesnelliği, ekonomik düşünceyi, modelleri ve analizleri etkileyen bir öznelliği gizlemektedir. Bu öznellik genellikle cinsiyet gibi spesifik faktörleri görmezden gelir.
Ekonomi bir sosyal bilimdir ve toplumun tüm bileşenlerinin, kadınların ve erkeklerin fırsata erişimi eşit şartlarda olmalıdır.



Dayanışma ekonomisinin tüm sektörlerinde, ticari, ve ticari olmayan varlığa sahip olan kadınlar, günlük ekonomik yaşamın temelini oluşturur.Kadın girişimcilerin çoğunluğu mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler işletmektedir. Kadınların küresel ekonomide daha büyük bir rol oynaması gerekiyor.





Kadın girişimciler ekonomik kalkınmanın anahtarı mı?

Kadınlar kendilerini güçlü yenilikçi olarak görüyorlar. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kadın girişimcilerin sunduğu fırsatlar pazarların büyümesine ve istihdam olanaklarının artmasına yardımcı olmaktadır.


Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Cumhuriyetin kadınlara kattığı değer kadar, kadınların da cumhuriyete çok katkısı olmuştur.”dedi  Kurtuluş Savaşı'nın silâhlı mücadele günlerinde zafere katkı sağlayan isimlerden örnek vererek cumhuriyete giden yolun kahramanları olduğunu söyledi.
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın moderatörlüğündeki panele; Beko Satış Direktörü Arel Atakol, Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü ve Kurulu Üyesi Pınar Alkan’ın yanı sıra (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Teksan Jenaratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, Kadın Girişimci/Pasta ve Ekmek Şefi Sevilay Gök panelist olarak katıldı.
27 kategoride 27 fark yaratan kadına ödül verildi ilk TÜROB Kadın başkan olarak ödül alan TÜROB Başkanı Müberra Eresein dikkat çekenisim oldu çok takdir edildi.



Kadın girişimciler neden önemlidir?

Mevcut bilgiler, kadınların sahip olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel olarak genel olarak düşük karlılıkta veya düşük büyüme oranlı sektörlerde yoğunlaşma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Perakende, güzellik ve yemek hizmetleri kadınların odaklandığı sektörler arasındadır.
Ancak çok daha büyük ekonomik ilerleme için fırsat var. Kadınlar erkeklerin egemen olduğu sektörlere geçtiğinde, geleneksel olarak kadınların egemen olduğu sektörlerden üç kat daha fazla kazanabilirler.

Kadınları erkeklerin egemen olduğu sektörlere girmeye teşvik etmek - ve böylece finansal borç verenin zihniyetini değiştirmek ve kadınların girişimci işletmeleri öğrenmeleri, büyütmeleri ve geliştirmeleri için yeni fırsatlar sunarak - gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlar yoksulluktan kurtulabilir ve ülkelerinin ekonomik durumunu iyileştirebilirler.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder