Güçlü ekonominin planlamasını yapmalıyız
Forum İstanbul 2017, Hotel Swiss Bosporus’da 4- 5 Mayıs tarihlerinde 16’ıncısı gerçekleştirdi. İlk oturumda panelist Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ:” Ülke olarak neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Güçlü ekonomiye geçişi bırakıp güçlü ekonominin planlamasını yapmalıyız.”dedi
Düzenlenen Forum İstanbul 2017’nin açılış konuşmalarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi gerçekleştirdi.
Hedef 2023- Yarının Kurulması sloganıyla 2023 Yılında Türkiye'nin sadece bulunduğu coğrafyada değil, dünyada önde gelen güçlü bir devlet olma vizyonu işleyen Forum İstanbul, değerli konuşmacıları bir araya getirdi.
Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor’ ana temasıyla, 4-5 Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul Swissotel The Bosphorus’da 16.’sı düzenlenen Forum İstanbul’un açılış konuşmalarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi gerçekleştirdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: “Forum İstanbul’un gelişmesini, bundan sonraki süreçte bir analiz konferansı olarak devam etmesini çok arzuluyoruz. Ekonomimizde son 15 yılda faiz giderlerinin gelirlerimize oranı %15 ten %1.9’a geriledi. Bu gerçekten övünülecek bir başarı. 2002 yılındaki ihracatımızda 35 milyar dolar şu an 143 milyar dolara ulaştık. Hedefimiz ise yıl sonunda 155 milyar dolara ulaşmak” dedi. Uzun vadede Türkiye’yi güzel günler beklediğini vurgulayan Zeybekçi, “Bir yıl içerisinde 6.5 milyon vatandaşa istihdam yarattık. 2016 büyümesinde yüzde 2.9 büyüdük ama yüzde 6 seviyesinde büyümek zorundayız. Her sene istihdam yaratmak zorundayız. 16 Nisan itibariyle artık hiçbir mazeretimizin kalmadığını söylemek isterim. Yeni şeyler söylemek zorundayız. Fasoncu olarak görülen bir ülke olarak görünün Türkiye artık bu kimlikten kurtularak geleceği kurmak adına yeni şeyler yaratmalı. Coğrafya kaderdir, bizim kaderimiz olan bu coğrafyada bundan sonraki süreçte üretmelidir. Şu anda da bilgiyi üreten ve bilgiyi tüketen üretenler olarak ayrım bulunmaktadır. Türkiye patent ve Ar-GE’si ile Türkiye’yi üreten ülkelerden biri olarak görmemiz gerekmektedir. Türkiye ihracata dayalı büyüme gerçekleştirmelidir. Biz bunu yaparken de 65. Hükümet olarak agresif ve iddialı tüm desteklerimizi verdik. Dünyanın en iddialı teşvik sistemi Türkiye’de” dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Forum İstanbul Konferansı 16 yıl önce 2023 vizyonuna ışık tutmak için hazırlandı. Yakın coğrafyamızda, ülkemizle ilgili birçok gelişme yaşanıyor. Fakat yaşanan tüm olumsuz meselelere rağmen ekonomik alanda büyümeye devam ediyoruz. Çünkü ülkemiz her alanda gereken güç ve kararlılığa sahiptir” dedi. Ayrıca ihracat rakamlarında geçen seneye oranla bir artış olduğunu belirten Büyükekşi, “Geçtiğimiz günlerde açıklanan ihracat rakamlarında ilk 4 ayda %9’a yakın bir artış görülmektedir. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde ihracat çalışmalarında daha da artış bekliyoruz. 2017 yılı tüm zorluklara rağmen tam anlamıyla bir atılım yılı oldu. Tüm küresel ve bölgesel durumları değerlendirerek kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” şeklinde konuştu.
Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi:” 16 yılda hem ülkemizde hem de yurt dışında hedef olarak belirlediğimiz 2023 vizyonunun önünü kesecek birçok gelişme yaşandı. Suriye savaşında meydana gelen derin boyutlar, Rus savaş uçağının düşürülmesinin turizm ve ihracat sektöründe yaşattığı olumsuz tablo ve bunların üzerine yaşanan 15 Temmuz’da yaşanan talihsiz ve başarısız “kalkışma” dikkatlerimizi ekonomiye değil güvenlik ve istikrara yönlendirmiştir” dedi. Yaşanan olumsuz tabloya rağmen Türkiye’nin 2023 vizyonundan vazgeçmeye niyetinin olmadığının altını çizen Canevi sözlerine şöyle devam etti: Finans, bankacılık, ihracata dönük sektörler başta olmak üzere adeta tüm sektörlerde bir değişim ve dönüşüm rüzgarı esmekte ve küresel trendi yakalayarak verimlilik ve rekabet yarışında sadece geri kalmamak değil, bilakis bir adım önde olma arzu ve isteği belirgin şekilde ortaya çıkmıştır. Gerçekten bu konuda TİM’in İnovasyon, Ar- Ge ve yeni pazarlar konusundaki çabaları takdire değer” açıklamalarında bulundu.
‘ilk oturumda Prof. Dr. İlter Turan moderatörlüğü üstlendi.
Al Sharq Forum Kurucu ve Başkanı Wadah Khanfar, Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü, Gazeteci Metehan Demir, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ panelistler olarak oturuma katıldılar.
Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü:” Son 15-16 yıl içindeki kat ettiğimiz yolu düşünmek önemli olarak görüyoruz ancak asla neler olacağını önümüzdeki 10 yıl içinde asla mümkün olmamıştır. Daha önce yaptığımız enerji ile ilgili işlerde 2015-16 tahminlerini yapmaya çalıştık, gördük ki asla başaramamışımız. Gelecekte şimdiden tahmin etmekte zorlandığımız yeni büyük oyuncular ortaya çıkacaktır. Örneğin Çin’i yakından takip etmemiz gerekiyor. Türkiye Çin’in modern ipek yolu üzerindeki en önemli duraklardan biri. Türkiye ilişkileri açısından takip etmeliyiz. Dünyadaki bütün kalkınma hikayelerini izlemeli ve kendimize pay çıkarmalıyız. Türkiye’nin kendisinin izole etmesi düşünülmemelidir ve ekonomideki güvenin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Gazeteci Metehan Demir, “Bugünkü konferansa bir başlık atmak gerekseydi Bakan Bey’in kullandığı artık mazeretimiz kalmadı başlığını kullanırdık. Özellikle yerleşik klişelere karşı iyi mücadele etmeliyiz. Bu klişeleri kırabilmek adına yılmadan okumamız ve takip etmemiz lazım. Türkiye’de sürdürebilir bir mutluluğun olması gerektiğinin altını çizen Demir, “Yaşanabilir 10 ülkeden biri olmalıyız. Neovatanseverlik diye bir şeyin üzerinde durmalıyız. Türkiye bunu başarabilir” dedi.
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ:” Ülke olarak neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Güçlü ekonomiye geçişi bırakıp güçlü ekonominin planlamasını yapmalıyız. Önümüzdeki dönemde üç yatay teknolojiden bahsediliyor; bilgi ve iletişim teknolojileri, nano teknoloji ve biyoteknoloji. Bizim şimdiden bu teknolojileri benimsememiz ve uygulamaya geçmemiz gerekiyor” dedi.
Dünya’nın gideceği yeri ön görerek hareket etmenin önemine vurgu yapan Güldağ:” Yenilikçi atılımlar yapmamız gerekiyor. En az 3 sektörde lider pozisyonda olmamız gerekiyor. 500 şirket arasında 20 şirketimiz olmalı” diyerek sözlerini noktaladı.
Forum İstanbul 2017’nin ilk oturumunda söz alan Al Sharq Forum Kurucu ve Başkan’ı Wadah Khanfar:” Dünya olarak jeopolitik alanda çok ciddi bir belirsizlik döneminden geçiyoruz. Dünyanın yeni oyun kuralları ile birlikte güç dengesi değişti ve aslında güç azaldı. Dünyanın gittiği yeni noktada bir milliyetçilik artışı var. Milliyetçilik devam etmeyecektir ve nesiller bunu değiştirecektir. Yeni dünyada gençler politik belirleyici olurken kendilerini tehdit altında hissetmeleri durumunda geçmişe özlem duyuyorlar. Bu yüzden Trump’a LePen’e destek verdiklerini düşünüyorum” dedi.
Yeni dönemin insan olmayan aktörler tarafından belirleneceğini söyleyen Khanfar:” Yapay zekanın yükselmeye başladığı bir dönemde yaşıyoruz. Geleceğin şekillenmesi alışılagelmiş zeka ve aileden öğrendiğimiz ticaret bilgisiyle yapılmayacak. Teknoloji tüm çevremizi ve üretim yapan sektörleri değiştirecek ve onlara boyut atlatacaktır. Tüketim ve tüketici kavramı yeniden tanımlanacağı için büyük veri kavramı biz insanları da değiştirecek ve hiç beklemediğimiz bir durumla karşılaşacağız. Yeni İletişim yöntemleri ile akıllı teknolojilere odaklanmamız gerekecek ve geleneksel düşünceyi azaltmalıyız” dedi. Türkiye’nin ayrıcalıklı bir konumda olduğunu ifade eden Wadah Khanfar, şu anki durum kaotik bile olsa önemli olanın geleceği düşünmek olduğunun altını çizdi.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder