4 Mart 2017 Cumartesi

TAYSAD -Dünyanın en önemli üreticilerinden biriyiz-Yılmaz Parlar

TAYSAD “Dünyanın en önemli üreticilerinden biriyiz”

12-13 Şubat 2017 tarihlnde gerçekleşen İran Otomotiv Endüstrisi Enternasyonal Konferansı’na konuşmacı olarak katılan TAYSAD Başkanı Alper Kanca “ İranlı üreticiler, Türk meslektaşlarıyla Ar-Ge konusunda ortaklık yapmanın, kendilerini geliştirmelerine olanak tanıyacağını ve Avrupa pazarına açılma noktasında fayda sağlayacağını çok iyi biliyorlar’. Bu ifadeden bir çıkarım yapacak olursak; hem Ar-Ge hem de üretim konularında dünyanın en önemli üreticilerinden biri kabul edildiğimiz aşikar”


TAYSAD 2 Mart 2017 Perşembe günü Avangarde Hotel’de Türk otomotiv tedarik sanayinin 2017 ihracatı ve Ar-Ge hedefleri konulu basın toplantısı düzenledi.


Başkanlığını Ertan Acar’ın yaptığı İtibar Atölyesi Halkla ilişkier firmasınca organize edilen, Basın toplantısına TAYSAD Başkanı Alper Kanca, yönetim kurul üyelerinden  Yönetim Kurulu Üyesi Heksagon Mühendislik ve Tasarım A.Ş den Tolga Doğancıoğlu ve  Genel Koordinatör Süheyl Baybalı katıldı.


Gerçekleşen Basın toplantısında TAYSAD Başkanı Alper Kanca, yönetim kurul üyelerinden Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Doğancıoğlu’nun firması Heksagon Mühendislik ve Tasarım çalışmalarıyla verecekleri hizmetin TAYSAD’a kazandıracağı ivme hakkında konuştu.


Kanca “Ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan zor günler geçiriyor olabiliriz. Fakat bu durumu düzeltmenin tek yolu çarkı, döndürmeye devam etmekten geçiyor.” dedi.


Kanca dünya ticaretindeki daralmanın parite gibi Türkiye ihracatını olumsuz etkileyen faktörlere rağmen otomotiv sektörün başarı grafiğini devam etmektedir. 11 yıldır üst üste şampiyon olan sektör 2016 yılında 23,9 milyar dolar ihracatla ülkenin toplam ihracatındaki payı yüzde 16,8 olduğunu”  vurgulayarak, Otomotivde 2017 yılının hedef pazarlarından birisinin İran olduğunu hatırlattı. İranlı üreticiler Türklerle ortaklığa hazır olduğunu, Otomotiv tedarik sanayi olarak 2017 yılının hedef pazarlarından birini İran olarak belirlediklerini, paydaş kurum olan İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) ile temaslarını sürdürdüklerini söyledi.

12-13 Şubat’ta gerçekleşen İran Otomotiv Endüstrisi Enternasyonal Konferansı’na konuşmacı olarak katıldığını Genel Koordinatör. Süheyl Baybalı hatırlatması üzerine Kanca “ Türk parça üreticileri, İran’da yatırım yapma ve Ar-Ge konusunda ortaklık yapmaya hazır olduklarını söylüyor. İranlı üreticiler, Türk meslektaşlarıyla Ar-Ge konusunda ortaklık yapmanın, kendilerini geliştirmelerine olanak tanıyacağını ve Avrupa pazarına açılma noktasında fayda sağlayacağını çok iyi biliyorlar’. Bu ifadeden bir çıkarım yapacak olursak; hem Ar-Ge hem de üretim konularında dünyanın en önemli üreticilerinden biri kabul edildiğimiz aşikar. İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar”  şeklinde ifadelerde bulundu
Ar-Ge konusuna değinen Kanca “Otomotiv üretiminde öne çıkan ülkelere bakıldığında, inovasyonda önemli yer tutan otomotiv sektörünün, diğer sektörlere kıyasla toplam Ar-Ge harcamalarında daha yüksek paya sahip olduğunu görüyoruz. OECD verilerine göre,  toplam Ar-Ge harcamaları içinde otomotiv sektörünün aldığı yüzde 32’lik pay ile Almanya ilk sırada yer alıyor. Japonya ve Romanya yüzde 24 ile Almanya’yı takip ederken, Türkiye’de bu rakamın yüzde 14 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Ar-Ge konusunda gelişmiş ülkeler, sektöre değil; sektörleri dönüştürecek teknolojilere odaklanıyor. Özellikle bizim gibi kaynak kısıtı olup aynı zamanda hızlı bir dönüşüme ihtiyacı olan ülkelerde, inovasyon hedefini, bu yeni teknolojilerin transferi ve yaygınlaştırılması etrafında tanımlamak gerekiyor.  
Türkiye'de Sanayi Bakanlığı onaylı 360 civarında Ar-Ge merkezi var. Ar-Ge merkezleri içinde en büyük pay, otomotiv sektörüne ait. Sektörümüzde, 78’i TAYSAD üyelerine, 15’i ana sanayi firmalarına, 10’u TAYSAD üyesi olmayan firmalara ait tam 103 Ar-Ge merkezi bulunmakta. Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge Merkezleri’nin yüzde 28’inin otomotiv sanayinden olduğunu gösteriyor. Rakamlardan da anlaşıldığı üzere Ar-Ge tarafında da otomotiv sektörünün lideriyiz.”dedi
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder