17 Şubat 2014 Pazartesi

TSPAKB VE EGD-YILMAZ PARLAR

YENİ SERMAYE PİYASA MEVZUATINA BAKIŞ

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) "Yeni Sermaye Piyasası Mevzuatının Finans Haberciliğine Etkileri" konulu 17 Şubat 2014 tarihli bir panel düzenledi.
Panelin açılış konuşmasını  EGD Başkanı Celal Toprak yaptı..  Toplantı sonrası  görüşlerin ilgili kuruluşlara iletilebileceğini belirtti. Yaptığı kısa konuşmasında "Türkiye gibi gündemi yoğun olan ülkelerde bu tür önemli sayılabilecek konular geri planda kalıyor. Bizim derdimiz her zaman ekonomiyi önemsemek, önemini fark ettirmek ve bu alandaki sıkıntıları kamuoyuyla paylaşıp onların giderilmesini çalışmak. Nasreddin Hoca'nın hikayesindeki gibi 'testi kırılmadan' müdahale etmeye çalışıyoruz" dedi. 


TSPAKB Başkanı Attila Köksal, yaptığı konuşmada, Türkiye sermaye piyasasının büyüklük ve derinlik olarak ülke ekonomisinin gerisinde kaldığını belirtti.  “Bu geri kalmışlığın bir numaralı nedeni tüm sermaye piyasası katılımcılarının geçmişte yaptıkları hataların doğurduğu güven eksikliğidir. Maalesef bu dönemde medyada zaman zaman halka açık şirketler, bankalar ve aracı kurumlar hakkında gerçekleri tam yansıtmayan çeşitli haberlerin yayımlandığını gözlemliyoruz . Geçmişte başta aracı kurumlar olmak üzere bankalar, portföy yönetim şirketleri, çeşitli devlet kurumları, borsalar ve medya tarafından yapılan hataların halkın sermaye piyasasına duyduğu güveni önemli ölçüde hasara uğrattı.  Geçen 2 senede sermaye piyasasının geleceği açısından önemli adımlar atıldı. Geçmişte yapılan hataların başta yatırımcılar, halka açık olan veya halka açık olmayı düşünen şirketler ve aracı kurumlara büyük bedeller ödetti. Birlik olarak yapılan bu hataları sermaye piyasasının ortak sorunu olarak gördük; bu hataları sürekli eleştirdik; ilkelerimizi, kurallarımızı gözden geçirdik; hata yapan üyelerimizi, şirketleri, meslektaşlarımızı kendi yetkilerimiz dahilinde uyardık. Bugün yatırım kuruluşlarının önemli bir kısmı geçmişe göre çok daha bilinçlenmiş durumda. Ancak hala mükemmellikten uzağız. Bu konuda daha çok gayret sarf etmemiz ve meslek ilkelerine kayıtsız şartsız uyma düsturunu tüm sektör çalışanlarına ve kurumlarına yaymalıyız"  dedi


Ayrıca "Sektörümüzdeki haberlerin doğru şekilde yayılmasında medyanın önemi çok büyük. Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Global finans piyasalarındaki ve iç siyaset ortamındaki gelişmeler hem Türkiye ekonomisini hem de sermaye piyasamızı derinden etkiliyor. Maalesef bu dönemde medyada zaman zaman halka açık şirketler, bankalar ve aracı kurumlar hakkında gerçekleri tam yansıtmayan çeşitli haberlerin yayımlandığını gözlemliyoruz. Bu tür haberler daha sonra sosyal medya ortamlarında büyük bir kaldıraç etkisiyle yayılıyor, şekil değiştiriyor ve sermaye piyasamıza daha fazla zarar veren duruma dönüşüyor. Amacımız, Türkiye ekonomisinin en önem yapı taşlarından biri olan sermaye piyasamızın bu tür yayınlardan zarar görmesini önlemeye çalışmak- Bizim derdimiz her zaman ekonomiyi önemsemek, önemini fark ettirmek"


TSPAKB Genel Sekreter Yardımcısı Osman İlker Savuran, “Yeni sermaye piyasası kanunu temelde piyasaların daha güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi ortamda işleyiş ve gelişmesi ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlarıyla hazırlandı. Yatırım danışmanlığı için gerekli yetki belgesinin alınmamış olması gerekiyor. Ayrıca yatırım danışmanlığı için başlıca şartın belli bir kişi ya da bir gruba yönelik yönlendirici yorum ve tavsiyede bulunmaktır. Belli bir kişi veya belli bir gruba yönelik olmayan bilgi, yorum ve analizler ise genel yatırım tavsiyeleri başlığı ile tanımlandı" dedi.

Panelde, Hürriyet Ekonomi Yazarı Vahap Munyar  moderatörlük görevi üstlendi. Panelistler Abdurrahman Yıldırım ( Habertürk gazetesi)  Ali Ağaoğlu (Vatan Gazetesi) ve   İbrahim Haselçin ( Bloomberg HT) .

Hürriyet Ekonomi Yazarı Vahap Munyar Gazetecileri ilgilendiren kısmıyla ilgili Piyasa bozucu eylemler konusuyla  İbrahim Haselçin’a soruyu yöneltti.
İbrahim Haselçin’a "Yapılan haber ve yorum yatırımcı karalarını, hisse senedi fiyatlarını etkiliyorsa gazetecilerin daha dikkatli olması lazım. Son yapılan düzenlemelerle gazetecilerin habercilik yapma konusunda endişelerinin kısmen de olsa ortadan kalktığını söyleyebiliriz" dedi.
Abdurrahman Yıldırım “Yeni sermaye piyasası kanunu ve düzenlemelerini, piyasanın şeffaflığını azaltıcı bir gelişme olarak değerlendirdi. Abdurrahman Yıldırım  "Finansal habercilikte haber ve yorum yapmaktan alıkoyan bir gelişme. Medya bu alanı riskli bulduğu taktirde borsa-finans alanından çekilir başka alanlara gider. Piyasalar medya olmadan gelişemez, bu kanundaki cezai maddeler gerçek anlamda gazetecilik ve haber yapan biri için uygulanmaya kalkıldığı zaman bunu bir kere uygularlar, sonra uygulayacak gazeteci bulamazlar"  dedi 
Ali Ağaoğlu  "Yenilikci olmak lazım her şey küresel. Bu piyasaya ihtiyacımız var. Daha iyi ve gelişmiş piyasalar için, literatürü daha doğru kullanan, güçlü bir finans medyası için hepimizin çalışması ve elinden geleni yapması gerektiğine inanıyorum"şeklinde değerlendirme yaptı..
Panelistler gazetecilerin sorularını cevapladı. Ancak Finans yazıların çok riskli çok dikkat isteyen sonunda bir para ceza geleceği korkusu hakim oldu.

yilmazparlar@tahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder