15 Mayıs 2013 Çarşamba

EGD -5. KURESEL ISINMA KURULTAYI-"ENERJİNİ VERİMLİ KULLAN GELECEĞİNE SAHİP ÇIK"-YILMAZ PARLAR

EGD DEN HALKA ÇAĞRI

"Enerjini verimli kullan Geleceğine sahip çık"

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından beşincisi düzenlenen

İstanbul Sanayi Odası Odakule Toplantı Salonu'nda tam gün olarak gerçekleşen Kurultay'ın bu seneki sloganı "Enerjini verimli kullan Geleceğine sahip çık"

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı İstanbul Sanayi Odası'nda 14 mayıs 2013 tarihinde yapıldı.

EGD Başkanı ve Cem Tv Cem Medya grup Başkanı Celal Toprak, Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük yaptıkları açılış konuşmalarında son derece önemli olan olgunun Halkın bilinçlendirilmesi en önemli araçlar olarakda Medyanın gündemlerinde sıklıklarla yer alması vurgulandı.

'Medya Enerji Verimliliğine Nasıl Bakıyor?' Panelde
Şekerbank TAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan moderatör olarak panelistler Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, CNN Türk'ten program yapımcısı ve yönetmeni Güven İslamoğlu Cihan Haber Ajansı Ekonomi Editörü Ramazan Solak, Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü Yakup Kocaman, gazete, televizyon ve ajansların bu konuya ayırdıkları haber potansiyeli ve duyarlıklarını konuştular.

Moderatör Hasan Basri Göktan “10 yıl içinde enerji ihtiyacımız 2 katına çıkacak. Enerji ihtiyacımızın yüzde 75'ini ithal etmekteyiz. Kaynaklar hızla tükenmekte, İki konu bizim için çok önemli. Birincisi enerji arzının artırılması, özellikle yenilenebilir kaynakları büyütmeliyiz. İkincisi enerji verimliliğine yatırımların yapılması gerekli.

Bizim kurumumuz önemli bir rol aldı. Eko krediyle Enerji yatırımları için ürünü devreye soktuk. Bu ürün sayesinde enerji verimliliğine olanak verebilecek yatırımları teşvik etmekteyiz. Eko kredi ürünü ile 35 bin bireysel ve kurumsal yatırımcıya toplam olarak 424 milyon lira kaynak sunduk. Basına özellikle ekonomi basınına gerek haberleri gerekse yorumları vasıtasıyla kamunun bilincini artırma görevi düşüyor.


Bloomberg HT Ekonomi Program yapımcısı kordinatörü Özlem Dalga toplumda enerji verimlilik bilincinin olmaması öncelikle bu bilincin yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Hazırladıkları sokak röportajlarından örneklemeler verdi. Ekonomi basınından medyanın tamamına yayılması gerektiğine daha popüler konular haline gelmesine dikkat çekti.
Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent Avrupa’da en fazla enerji tüketen Ülke olduğumuzu sanayi kesimi kadar konutların da önemli payı olduğunun altını çizdi. Enerjiye harcanan milyarlarca dolarların sarfedildiğini Avrupa konut mantolamasında son derece önemli mesafe katettiğini, bu anlamda onlarla aramızda 50 yıllık zaman farkı olduğunu dile getirdi. “Kentsel dönüşüm yapılırken yasal metinler ve enerji önlemleri ciddiyetle uygulanmalı”

CNN Türk çevre ve doğa program yapımcısı Güven İslamoğlu, “Artan enerji yatırımlarına bağlı olarak doğayı korumakta güçleşmektedir.” Enerjide hep yatırım tarafı konuşulmakta çevreye dönüşü düşünülmediğini ayrıca organik yiyeceklerin ve enerji tasarrufu yapan makinelerin pahalı olduğu için vatandaşlar tarafından talep edilemediği yönüyle konuyu ele aldı.


Cihan Haber Ajansı Ekonomi yazarı Ramazan Solak, “Enerji konusunda medya zam haberlerine ilgi göstermektedir.” Artan akaryakıt, elektrik ve doğal gaz fiyatların haberleri vatandaşı yakından ilgilendirmesinin sebeb olarak gösterdi. Enerji verimliliği konusunda özellikle kadın ve çocukların bilinçlendirilmesi gerektiğinini önemini belirtti. “Bu şekilde konutlarda önemli oranda tasarruf sağlanabilecektir. Türkiye büyüyen bir ülke yeni enerji yatırımlarına ihtiyaç duymaktadır. Çevre kirliği devam edecek. Verdiğimiz zarar kadar telafiside olmalıdır.” Bir termik santral yapımında yanına orman yapabiliyorsa zararları en aza indirecek tedbirler örneklemsini verdi.


Yeni Şafak Ekonomi Müdürü Yakup Kocaman “Konutlarda güneş enerjisinden yararlanmayı en üst seviyelere çıkarmak gerekmektedir. 7 milyon konut kentsel dönüşüm kapsamında 500 milyar dolara varan miktardan bir kısım artırılırsa örnek 10 milyar doları enerji verimliliği yatırımı yapılır.”

Günün öğleden sonraki oturumları EGD başkanı Celal Toprak tarafından yönlendirildi. Hiperkaktif bir şekilde geçen oturumlar konuşmacıların yorumlarını Sivil toplum örgütlerin Başkanlarının ve Temsilcilerin oluşturduğu katılımcılarda katkılarıyla değerlendirdi.

Sonuç olarak hız kesmeden ve çalışmalar artarak Ülkemizin ve İnsanlığın geleceğine yönelik bilincin yerleşmesi için görevimizi yapmamızın altı kalın kalemlerle çizildi.



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder