16 Aralık 2012 Pazar

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi - UIP -Yılmaz Parlar

3 GÜNLÜK UIP ZİRVE” ZİRVE YAPTI

UİP (Uluslararası İşbirliği Platformu) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteklediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi 40 dan fazla ülkenin katıldığıkapanış bildirgesiyle sona erdi.

Paneller kadar standlarda hizmetlerini sergileyen kuruluşların firmaların yenilikci ürünleri dikkat çekti ilgi gördü 

Bildirgeyi Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, açıkladı. Zirve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Geleceğe dönük fikir ve önerilerin üretilerek yeni bir ışıklı gelecek hazırlanması vurgulandı. 

UluslararasI İşbirliği Platformu’nun (UİP)  3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi (13-14-15 Aralık, 2012) İstanbul Çırağan Sarayı’nda Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan katılan 40 fazla ülke ile gerçekleşti.

Zirveyse gelemeyen ancak telekonferans ile katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kısa açılış konuşma özetinde “Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının, daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum.
Aradan geçen dönemde Uluslararası İşbirliği Platformu’nun giderek kurumsallaştığını, Avrasya bölgesinden devlet adamlarını, önde gelen iş adamlarını, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve yerel yöneticileri aynı çatı altında başarıyla bir araya getirdiğini memnuniyetle görüyorum. Göründüğü kadarıyla, tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımaları olacak ve etkileri uzun yıllar hissedilecektir. Bu bağlamda, bu seneki etkinliğin temasının ‘Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılması: Avrasya’nın Potansiyeli’ olarak belirlenmesini çok isabetli buldum.”


T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan  “UİP’in düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu zirvenin her yıl daha etkin ve yön veren bir özellik kazandığını görmekteyim. Bu zirvenin yeni dünya düzeninin daha iyi anlaşılmasında etkin bir rol üstlendiğini söyleyebilirim. 3 gün boyunca Avrasya Bölgesi için yeni iş imkanları ve yeni fırsatlar yaratacağına inanıyorum” dedi.

UİP İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin, UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun, TOBB Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Eş Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud da birer konuşma yaptılar.

 “Küresel düzenin şekillenmesinde genç liderlerden beklentiler”, “Avrasya’nın Potansiyel İşkadınlarının küresel dengedeki rolü”, Uluslararası müteahhitlik hizmetleri açısından Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgeleri’nde yeni fırsatlar ve projeler”, “Paranın kaynağında oyunun kuralları yeniden yazılıyor” “Savunma ve Güvenlik” ve “Önümüzdeki on yılda gıda ve suyun artan önemi-Sudan sebepler tansiyonu yükseltir mi?” konularında oturumlar gerçekleştirildi.
 
Zirvenin ikinci gününe Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Turalay Kenç, Irak İmar ve İskan Bakanı Mohammed Sahib Alderajy gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, standları gezdi.en çok ilgi duyduğu UNBUSO' firmasına ait 360 derece müşteri istek ve tasarımlarına çözüm getirebilen yazılım üreten firmanın bilgisayarlı uygulanabilen projede deneyde bulundu. Mineralli zeminlerin kaygansız olmasını sağlıyan ürünleri hakkında Geniş bilgi aldı. UNBUSO firması yaptığı dekoratif inovatif çalışmalarının bir örneği olarak   Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud’a portresinin bir çalışmasını hediye etmişti.

 Zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada 'Tüm inşaat malzemelerinde belirli bir konuma geldik. Artık Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde yeni başarılara imza atarken, yeni özellikler ararken, dünyayla bütünleşmiş modüler malzeme üretiminde de ciddi mesafeler almaktadır'' dedi. 

Göze çarpan standlar arasında yine zirveye sponsor olan DEİK başarılı ismlerinden Genç İşadamı ve DEİK Singapur, Malezya, Tayvan başkan yardımcısı Tarkan Deniz Tunus Bakanı Jamel-Eddine Gharbi ile uzun uzun Türk ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Yatırmlarını Türkiye’ye kaydırmanın fayda getiren sebebleri sıraladı. Adeta iki ülke arasındaki Dış Ticaret artırımının misyonluğunu yaptı.  

TO Başkanı Murat Yalçıntaş  ''Dünyanın güç ekseni kaydı. Eskiden dünya gücünün ekseni batı medeniyetindeydi. Üretimin de tüketimin de ağırlığı batı medeniyetindeydi. Son 10 yılda çok net bir şekilde gördük ki üretimin de tüketimin de ağırlığı batıdan doğuya doğru kayıyor. Doğu ülkelerine gittiğimde hızlı gelişimine çok şaşırıyorum. Dünyanın son yıllarda yaşadığı ikinci büyük değişim de son 3-4 yıldır boğuştuğu krizdir. Bu kriz, dünyadaki birçok sistemi sorgular hale getirdi. Ekonomik açıdan başlamasına rağmen, AB'de çok ciddi politik tartışmalara sebep oldu. Yarınların şekillenmesinde son yaşanılan krizin belirleyici olacağını düşünüyorum” dedi.

“Küresel ticaretin potansiyeli açısından ulaştırma ve telekomünikasyonda inovasyonun önemi”, “Yabancıların türkiye’de taşınmaz edinimi ve mülkiyet haklarının güvencesi” ve “Mısır’ın görünümü ve 2013-2014 yatırım fırsatları, Medya gözüyle Mısır” konularındakiPanellere, Avea CEO’su Erkan Akdemir, GOİC Genel Sekreteri Abdulaziz Bin Hamad Al-Ageel, Solidpass CEO’su Selahaddin Karataş, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Mısır Kültür Bakanı Mohammad El-Sawy gibi isimler konuşma yaptı.

Zirvenin kapanış konuşmasını Türk Konseyi Başkanı Halil Akıncı yaptı.  UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı E.Büyükelçi Nüzhet Kandemir ise kapanış bildirgesini açıkladı. 
“Güç dengelerinin yön değiştirmekte olduğu bir evrede, bu yılki ana tema olarak, ‘Küresel düzenin yeniden yapılandırılmasında Avrasya’nın potansiyeli’ konusunun, tüm boyutları ile ele alınıp irdelendiği konferansta, siyasi ve ekonomik bağlamda küresel boyuttaki temeli oluşturan arenada uluslararası adil bir sistemin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılabilecek yeni düzenlemeler ile, yerinden oynayan taşların yeniden dizilmesi gereği üzerinde özellikle durulmuştur. Bu çerçevede, uluslararası düzende oluşan bir dizi düğümün çözülmesi ve benzer engellerin gelecekte yeniden oluşmasının önüne geçilmesi gereğini irdeleyen çeşitli görüş ve öneriler arasında genel bir mutabakatın varlığı saptanmıştır. Sonuç itibariyle, altyapıyı oluşturmaktan sorumlu olan yürütme erklerinin, üst düzeyde karar alıcı mevkideki sorumluları ile, ortaya çıkan alt yapıları kullanacak olan hükümet dışı aktörler olan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, geleceğe dönük fikir ve önerilerin üretilip ortaya konması amacıyla tertiplenen konferansla güdülen amaç gerçekleşmiştir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder