29 Ekim 2018 Pazartesi

Türkmenistan’ın 27. Bağımsızlık günü-Yılmaz Parlar

2019 “Barış ve Refah Yılı”


Türkmenistan İstanbul Başkonsolusu Myratgeldi Seyitmammedow, Türkmenistan’ın 27. Bağımsızlık günü kapsamında 26 Ekim 2018 cuma gecesi Hilton Boshorus Hotelde verdiği resepsiyon konuşmasında,  Türkmenistan Devlet Başkanı Ekselansları Gurbangulı Berdimuhamedov’un BM 73. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatarak, Türkmenistan Devlet Başkanı Ekselansları Gurbangulı Berdimuhamedov’un 2019 yılını ‘Barış ve Refah Yılı’ olarak ilan etmeyi önermiştir. Bu teklifin hayata geçirilmesi dünyada barışın, güvenliğin ve sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasında önemli faktör olacaktır.” dedi



Türkmenistan İstanbul Başkonsolusu Myratgeldi Seyitmammedow, 27. Bağımsızlık günü kapsamındaki resepsiyondaki konuşmasının büyük bir kısmını Türkiye-Türkmenistan ilişkileri başda olmak üzere Türkmenistan’ın önemli olayları oluşturdu.

Gerçekleşen resepsiyona, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Konsolos temsilcileri, Belediye dış ekonomik ilişkiler temsilcileri, iş sanat dünyası önemli isimleri, Türkiye’de bulunan Türkmenistan vatandaşları, öğrenciler, Akademideki subaylar şeklinde geniş elit bir katılım oldu.


Resepsiyon öncesi, Türkmenistan İstanbul Başkonsolusu Myratgeldi Seyitmammedow, konsolos yardımcıları ile birlikde konukları karşıladı. İki Ülkenin milli marşların çalınması sonrası. Türkmenistan İstanbul Başkonsolusu Myratgeldi Seyitmammedow açılış konuşması yaparak, sevinçli günü paylaşmalarından dolayı konuklara teşekkürlerini sundu.


Başkonsolus Myratgeldi Seyitmammedow, “Türkmenistan Devlet Başkanı Ekselansları Gurbangulı Berdimuhamedov 25 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türkmenistan Halk Konseyi toplantısında yaptığı tarihi konuşmada ülkemizin bugün geldiği safhayı ve kazanımlarını net bir şekilde ifade etmiştir. Bu bağlamda, Bağımsızlık yıllarında, Türkmenistan'da toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük gelişmeler kaydedildiği belirtilmiştir. Ekonomi alanı çeşitlendirme ilkelerine dayalı olarak gelişiyor. 27 yılda ekonomi alanına yapılan yatırımlar 350 kat artmış olup, bu 2600-den fazla üretim-teknik ve sosyal-kültürel amaçlı tesisleri kurma imkanı sağlamıştır.”dedi


Sonuçta ülkelerinde çok yönlü ekonominin ortaya çıktığını, ekonominin, çeşitli alanlarını, elektrik enerjisi, petrol-gaz, makine sanayisi, metallurji, kimya, inşaat, elektron, tekstil ve gıda sanayi alanları ve diğer sanayi dallarından oluştuğunu ifade ederek,

düzenli makroekonomik politikanın uygulanması ile gayri safi yurtiçi hâsıla hacminin  artığını, bu durum ülkenin uzun vadede gelişimine yönelik stratejik programların uygulanması sonucunda kazanıldığını dile getirdi.


Seyitmammedow, “Ülke nüfusunun sosyal güvenliğini yükseltmek Türkmenistan Devlet Başkanı Ekselansları Gurbangulı Berdimuhamedov'un devlet politikasının öncelikli yönlerinden biridir. Devlet bütçesinin büyük kısmı eğitim, sağlık, spor ve diğer sosyal alanlar için tahsis ediliyor.

Aynı zamanda Türkmen halkının zengin kültürel mirasının geliştirilmesi konusuna büyük önem veriliyor. Ülkede uygulanan manevi-kültürel kalkınma politikası eğitim, bilim, kültür ve sanat düzeyinin daha da yükseltilmesini hedefliyor.”şeklinde kültürel ve kalkınma politika olduğunu vurguladı.
Sağlık alanında da devlet tarafından büyük çalışmalar yapıldığını söyleyerek, “Aşkabat'ta ve çeşitli illerimizde yapılan modern sağlık merkezleri ve sağlık kuruluşları bunun bir göstergesidir.
Beden eğitimi ve spor alanında uygulanan devlet politikası da pozitif sonuçlar veriyor. Geçen sene Aşkabat'ta Kapalı salon ve savaş sanatı 5. Asya Oyunları, geçen Eylül ayında Amul-Hazar Uluslararası oto rallisi başarıyla düzenlenmiştir. “Türkmenistan – Büyük İpek Yolu’nun Kalbi” olarak ilan edilen 2018 yılında yanı Kasım ayında Uluslararası Halter Şampiyonası yine başkent Aşkabat’ta yapılacaktır. Türkmen sporcuları yarışmalarda büyük başarı göstermiştir.” Başarıyla sonuçlandığını işaretledi.


Bağımsız ve tarafsız Türkmenistan’ın, ekonomi ve sosyal hayatın tüm alanlarında uygulanan büyük yenilikler yolunda güvenle ilerlediğini kaydeden Konsolos Seyitmammedow “Bunun yanında devletimizin modern dünyanın gelişmiş ülkeleri safına yükselmesiyle ilgili konular da başarılıyla çözümleniyor.


Türkmenistan daimi tarafsızlık hukuk statüsüne sahip bir ülkedir. Türkmenistan’ın tarafsızlığı 12 Aralık 1995’te BM Genel Kurulu tarafından onaylanmıştır. Olumlu tarafsızlık politikasının önemini vurgulayan Türkmenistan’ın girişimleri ile BM Genel Kurulu 12 Aralık gününü Uluslararası Tarafsızlık Günü olarak ilan etmiştir.

Bugün Türkmenistan’ın izlediği barış politikası güven duyma, şeffaflık ve güvenlik gibi üç ana ilkeye dayanıyor. Bu politika bölgesel ve küresel sorunların yapıcı bir çözüme kavuşturulmasını hedefliyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Ekselansları Gurbangulı Berdimuhamedov BM 73.Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada 2019 yılını ‘Barış ve Refah Yılı’ olarak ilan etmeyi önermiştir. Bu teklifin hayata geçirilmesi dünyada barışın, güvenliğin ve sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasında önemli faktör olacaktır.”dedi


Türkiye ilişkilerine değinen Türkmenistan İstanbul Başkonsolusu Myratgeldi Seyitmammedow “Türkmenistan dostane ve karşılıklı yarara dayalı devletlerarası ilişkilerin ve işbirliğinin pekiştirilmesine büyük önem veriyor. Bağımsızlık döneminde Türkmen-Türk ilişkileri yüksek boyutlara erişmiştir.

Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz son yıllarda yeni seviyeye çıkmıştır. İki ülkenin halklarını birleştiren sağlam dostane ilişkiler ve kökleri yüzyılların derinliklerine dayanan ortak tarihi-kültürel değerlerimiz Türkmen-türk işbirliğinin gelişmesinin önemli koşulunu oluşturmaktadır.”şeklinde ilişkilerimizin sürdürebilirliğini vurguladı.


Vali yardımcısı İsmail Gültekin, iki ülkenin tarihin derinliklerinden gelen köklerimizin ortaklığı, her platforma taşıyabileceğimiz bu unsurun kuvvetli bir bağ olduğunu kültürel, iki ülkeninde sosyal, ekonomik ilişkileri dahada ileriye- yüksek seviyelere çekme niyetinde olduğunu vurguladı.


Resepsiyonda Türkmenistan kültürünü gösteren stand kadar. Özel nefis lezzetli, Türkmen Pilavı çok yoğun ilgi gördü.

Konuklar Türkmenistan kültürünü tanımış oldular.

yilmazparlar@yahoo.com

20 Ekim 2018 Cumartesi

BAY FUAR “MURAT ÖZER” -YILMAZ PARLAR






BAY FUAR  “MURAT ÖZER” 
“Kendimizle rekabet etmeyi seviyoruz, diğer fuarlarla değil”
Fuar organizasyonu ile ilgili çalıştığı firmaya ivme kazandıran, etkinliğini büyük ölçüde hissetdiren “Bay Fuar” olarak markasını yaratan yönetici Murat Özer, firmada bulunduğu zaman içindeki dinamikliği ile şirkete meteorik göz kamaştıran yükselişi sağlarken firmadan ayrılmasıyla birlikde, şirket yavaşlama yaşıyor.
Bay Fuar Murat Özer’e bunun sebebini soruyoruz.

Murat Özer’in Genel Müdür olduğu ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından 17-20 Ekim 2018 tarihleri arasında, ANFAŞ Expo Center’de organize edilen 1.INTERFRESH  Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı yine bir başarıya imza atdı.


Taze ürün sektörünün geleceği üzerine trend gelişmeleri ve sektörün paydaşları perspektifinden ticareti etkileyen önemli hususları belirlemede etkin olabilecek, taze meyve sektörünün en önemli platformu 1.INTERFRESH  Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı Organizasyonun Mimarı, başarıda her zaman gördüğümüz, liderlik mekanizmalarını kullanarak amaçların peşinden koşan enformasyon yönetici Murat Özer ile söyleşi gerçekleştiriyoruz.


Murat Özer, sağlıklı beslenme konusunda daha büyük bir odağın var olduğunu, yeni meyve ve sebzeleri keşfetmek için kapıları açtığını, eşsiz bir lezzet profili oluşturan ürünlerimizin daha geniş bir pazar yelpazesine ulaşma kapasitesi ve daha yüksek verimli üretim için, üreticiyi teşvik etmek amacıyla, ihraç edilen taze ürünlerin hacmini artırmayı, ilk planda hedeflediklerini söylüyor.


Fuar yeniliklerini sorduğumuzda Murat Özer, “Fuarın yeni eklerinden biri de yeni alanların ya da tematik merkezlerin yanı sıra daha katılımcı alanlarda organik etiket altında yaş sebze meyve ürünlerinin yer alması, teknolojik yeniliklerle birlikte daha fazla, daha iyi ve daha uygun bir şekilde üretmeye yardımcı olan, yenilikler üzerinde sektörün paydaş katılımcıları bir araya getirmek istedik.



Bay Fuar Özer, programdaki etkinlikler olarak “Gelecekteki beklentileri, yetiştiriciler, tüccarlar, teknisyenler, lojistik uzmanlar, perakendeciler ve servis, dairesel ekonomiye çekiş gücü kazandırma hedeflerini göz önünde tutarak fuarda bir dizi bilgilendirme toplantıları düzenledik.”şekinde açıkladı.



Özer, Üreticilere taze ürünlerini alıcılara ihracat için hazır hale getirmeleri için fırsat sunması tatlılık veya boyut gibi parametreler, bunu yaparak, her ülkede farklı tüketici profillerinin ihtiyaçlarına uyum sağlamak. İnovasyonun üçüncü çizgisi, tüketiciye ürünün izlenebilirliği ile ilgili her türlü veriyi sunarak bir menşe satmayı mümkün kılan formatların ve ambalajın geliştirilmesi,Tedarikçiler aynı zamanda hem taze yetiştiricilere hem de taze ürün alıcılarına en yeni teknoloji çözümleri ve yeniliklerinin yanı sıra taze ürün operasyonlarında daha iyi verimlilik için katma değerli işleme ve paketleme yöntemlerini sunma şansına sahip olabilmesi, suyun ve kaynakların verimli kullanılması gibi pek çok alanda konferanslar-paneller programladıklarını ifade etdi.




Bay Fuar, “Tüm meyve ve sebze sektörümüzde, dünya taleplerindeki bilgi yetersizliğimiz stratejik bir sorun, Düzenlediğimiz fuarda sürekli olarak yoğun bir değişim gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Halen tam potansiyelleri yetersiz kalan, Türkiye fuarcılığına bölgedeki ekonomik kalkınma için kaçırılmış fırsatlarlara rağmen yeni fırsatların ortaya çıkmasına fayda sağlıyacak.”dedi
Meyve ve sebze markalarına ihtiyac ve dünya pazarında hangi şartlara uygunluğu hakkında sorumuza, Bay Fuar, “Ticari marka meyve ve sebzeler sadece pazarlama amaçlı değil, standartları ve üretici haklarını korur. Bitki sağlığı sertifikaları ön planda gereklilik. Dünya  gıda güvenliği konusunda çok talepkar, bu nedenle taze tarım ürünleri ile uğraşmak çeşitli yasal ve diğer alıcı şartlarına tabidir. Ancak, ek veya niş pazar kalite standartlarını uygulayarak firmanızı ayırt etme fırsatları da vardır. Standartların yanı sıra organik meyve ve sebzeler gibi niş pazarlara uygulanan spesifik gerekliliklere sunma, ürünün hangi yasal ve yasal olmayan gereksinimleri karşılaması, alıcılar genellikle hangi ek şartlara sahipliliği, niş pazarları için gereksinimleri, besin Güvenliği, ürün kalitesi, sosyal, çevresel ve iş uyumu. sınırlı böcek ilacı kullanımı, taşıma veya tutma aşamalarının çeşitli aşamalarında mevcut olabilecek gıdaya kasıtlı olarak ilave edilmemiş, ancak üretim, paketleme,sırasında bulaşanlar kirletici maddelerden kaçınma gibi çok konuda aydınlanması gerekiyor. En önemlisi zamanında teslimat, proaktif iletişim ve anlaşmalara bağlılıktır.İhraç edilen meyve ve sebzeler, bitki sağlığı ile ilgili ülke mevzuatına uymak zorunlulukları panellerden konferanslardan edinebilmektedirler.”şekinde cevap aldık.
Murat Özer’in kurumsal liderliği ile iş performansı arasındaki olumlu bağı gelişimle çalışma arkadaşlarına iş geliştirme ve planlamadaki en üst düzeydeki önemli deneyimleriyle birleştiğinde, alanındaki derin anlayışıyla müşteri memnuniyetli portföyü gitdikce çoğalıyor.


Ekip arkadaşlarından Koordinatör ve Satış pazarlama uzmanı Alina Kaptanoğlu’da fuar hakkında sorumuza  “Hedefimiz yeni pazarlar açtırmak ve ihracatları artırmak. Projeye yabancı yurtdışı gelen alım heyetlerin katkısı oldu. 26. ülke’den 500’ten fazla alım heyeti fuara katıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlğına Bağlı Gıda Mahsüllerinin Tedarik ve Temini sağlıyan Sehmdar Cemiyyetinin Başkanı Abulfat Gojayev başta olmak üzere; İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Gurcistan,Letonya, Ukrayna, Moldova, Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Romanya, Makedonya, Arnavutluk,  Irak, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Libya ve Cezayir'den alım heyetleri ve katılımcılar oldu.


Uluslar arası Sağlık Derneği Başkanı, Diplomatik Koordinatör Dr.Fulya Sağlık, Bosna Hersek büyükelçisi Bakir Sadovic ve eşi, Brezilya büyükelçisi H.E Eduardo Gradione ve eşi, Mogolistan büyükelçisi  Bold Ravdan ve eşi, Letonya büyükelçisi Peteris Elferts ve eşi, Hindistan Müsteşarı Vanaja Thekkat, Makedonya büyükelçisi Mucunska Fuara sıcak ilgi göstererek, etkinliklerine katıldılar.


Türkiye’nin ve dünyanın gözde turizm şehri olan Antalya’nın tarım sektöründede lider durumda olduğunu belirtmek gerektiğine inandığımız için bunu ilk interfresh fuarı olarak 26 ülkeden yabancı ziyaretcileri ile bazı ülkelerin büyükelçi düzeyinde misafirlerimizin katılımıyla gerçekleştirmiş olduk. Amacın dünyada tarımın önemini ve Türkiye’nin Antalya olarak yaş meyve ve sebzede öncü olduğunu. Dünya pazarında yeri olması gerektiğine, ihracata ve üreticiye  çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz. Gelecek yıl 16-19 Ekim 2019 tarihlerinde ikinci fuara şimdiden katılım isteklerini aldık..”şeklinde cevaplandırdı.


yilmazparlar@yahoo.com


10 Ekim 2018 Çarşamba

Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu-Yılmaz Parlar

Marifet düşmemek değil… Marifet düştüğünde kalkabilmekdir.

Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumunda konuşan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Anka kuşu gibi küllerinden doğan Vietnam’a övgülü sözü aslında herkesi ilgilendiren bir sözdü.



8 Ekim 2018 pazartesi günü Wyndham Grand Hotelde Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu düzenlendi.


DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez, Vietnam Ulusal Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan, T.C. Ticaret Bakanı Yardımcısı Teyide Muhtaç.açılış konuşmaları yaptı.



Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan "Vietnam-Türkiye iş hacmi 2017 sonu itibarıyla 2 milyar doları aşmış durumda. Türk yatırımları 708 milyon dolarlık yatırımla Vietnam'a yatırım yapan ülkeler arasında 26. sırada yer alıyor" bilgileriyle daha üst sıraya çıkarmak niyetinde olduklarını söyledi.

Türkiye Yatırım Ofisi Dr. Bilal İlhan, Ekonomik Araştırma Koordinatörü Türkiye’de Yatırım Ortamını anlatdı.


Vietnam Yatırım Filmi gösterimden sonar Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Cao Quoc Hung, Vietnam’da Ticaret ve Yatırım Ortamını sundu.

DEİK/ Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez, Vietnam’da İş İmkanları ve Türk Endüstri Parkı sunum gerçekleştirdi.


DEİK Başkanı Nail Olpak, Vietnam Ulusal Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan, Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Dang Hoang An, Vietnam Ulusal Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Nguyen Vab Giau, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez’in katılımları ile VPMilk ve Egerest Enerji Danışmalık, Mühendislik Hizmetleri AŞ ve Military Bank Security ile Global Investment Holding arasında iş birliği anlaşması imzalandı.



DEİK-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Türk iş çevrelerinin, Vietnam’daki 700 milyon dolar seviyesindeki, yatırımlarını artırma fırsatını iyi değerlendireceklerine inandığını söyledi.

Olpak, "Türkiye ve Vietnam ekonomilerinin, birlikte çalışarak ve iş birliği yaparak büyümeye ve yeni nesiller için istihdam alanları oluşturmaya devam edeceğine inanıyorum. Her iki ülkenin ekonomik altyapısı, yetişmiş insan kaynağı, sahip oldukları iç pazar ve ihracat imkanları, büyüyen ve çeşitlenen üretim sektörleri buna müsait." dedi.

Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe gireceğini bildirdi. Meclisi Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan "GSYH’mizi 2020 yılına kadar 320-350 milyar dolar arasında tutmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir ve istikrarlı kalkınmayı ön planda tutmayı planlıyoruz. 2018 yılı itibarıyla Vietnam’a yapılan yabancı yatırım 333 milyar dolara ulaşmış durumda. Bunun 180 milyar dolardan fazlası sanayi, gayrimenkul ve turizm gibi doğrudan ekonomiye yatırılmış durumda. Vietnam-Türkiye iş hacmi 2017 sonu itibarıyla 2 milyar doları aşmış durumda. Türk yatırımları 708 milyon dolarlık yatırımla Vietnam’a yatırım yapan ülkeler arasında 26. sırada yer alıyor. Bunu artırmak mümkün” Açıklamalarında bulundu.



Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Dang Hoang An "Vietnam ve Türkiye arasında ticaret hacmi, 2008-2017 yıllarında 400 milyon dolardan 2 milyar dolara çıktı. Vietnam’ın Türkiye’ye cep telefonları, deri ayakkabılar ve tekstil ürünleri ihraç ettiğini görüyoruz. Türkiye de Vietnam’a daha çok kimya ürünleri ihraç ediyor. İki ülke arasındaki yatırımlar da iyi gidiyor ama potansiyelimiz daha yüksek." Bilgileri paylaştı.

Forum iki ülke iş adamlarını B2B şeklinde workshopla sona erdi.



yilmazparlar@yahoo.com