11 Ocak 2013 Cuma

AVRUPA’NIN ÇİN’İ TÜRKİYE-YILMAZ PARLAR


AVRUPA’NIN ÇİN’İ TÜRKİYE


Gayrimenkul sektöründe 8-9 Ocak 2013 tarihinde Ceylan Hotelde Türkiye'nin önde gelen yerel ve uluslararası karar vericiler, Türkiye GRI 2013 zirvede yer aldı. Herkesin katılabildiği interaktif tartışmaplatformda, yerel ve uluslararası karar vericiler muhteşem yararlı ve mükemmel organizasyonda toplandı. Değerli ilişkileride dahada geliştirdi. 

Sürdürülebilir ekonomik büyüme isteği son yıllarda, Türkiye’de emlak patlamasını getirdi. Böylece Turizmden Otel yatırımından, ofis, AVM merkezlerine kadar kapsayan, fırsat koşullarından büyümedenpay almak isteyen yabancı yatırımcıların gözdesi oldu

GRI Global Real Estate Institute Başkanı, Henri Alster’in başlattığı zirve açılışı, Moderatörlüğünü Krea GayrimenkulDev. Ve Yat. A.Ş.Başkan & CEO  Hakan Kodal’ın yaptığı Talkshow ile devam etti. Panelde, EceTürkiye Proje Yönetimi Genel Müdürü Andreas Hohlmann, Forum Türkiye Fonu Başkanı, Glenn Aaronson,Qubıcon yönetici ortağı Patrick van Dooyeweert gibi üst düzey karar vericiler tarafından son fırsatlar, sorunlar ve eğilimleri tartışılırken adeta zirveyi özetledi.

Türkiye'deKurumsal Yatırımcılar - fırsatları ve tuzaklar (talkshow),Türkiye'de otel yatırımları, Türkiye'de Ofisi - büyüleyici yatırımcılar,  Perakende Gayrimenkul Yatırımları,Lüks Emlak - niş pazarda büyük bir potansiyele mi sahip,  Kredi Derecelendirme Yükseltme - Türkiye spot dönüm İstanbul'un Kentsel Yenileme - nereden başlamalı, gibi başlıklı panellerle cevaplar arandı.

Belirsizlik dönemlerinde, umut verici olarak görülen Türkiye, ekonomik büyümesininin iyi durumda oluşu, politik ve sosyal istikrar nispeten düşükde olsa istikrarlı verimleri yatırımcıların öncelik listesinin üstüne koydu. Potential concerns about inflation in the medium-run motivate buyers even more.Orta vadede enflasyon konusunda Potansiyel endişeleri daha da alıcıyı motive edici ancak teşvik beklentisinde olmaları  ve sabırlı olmak gereksinmeleri göz önüne serdi.
With particularly stable, high growth rates in residential and retail, the German market is in the spotlight for equity-strong and institutional investors.However, against the backdrop of the debt crisis and the uncertain climate in the Euro zone, how will the real estate market develop in the longer run?Ancak, borç krizi ve Euro bölgesinde belirsiz iklim fonunda, Türkiye pazarındaki son gelişmeleri kapsayan, özellikle konut ve perakende istikrarlı, yüksek büyüme oranları ile, Türkiye pazarında öz-güçlü ve kurumsal yatırımcılar için ilgi odağı oldu. Emlak piyasası uzun vadede nasıl gelişecek? Will Germany remain stable and become even stronger or will the dark clouds affect the country eventually? Türkiye stabil ve daha güçlü olacakmı,? Kriz kara bulutları ülkeye nihayetinde etkileyecek mi? Soruları cevap bekler durumda.
Join us in Frankfurt and engage in interactive discussion with like-minded colleagues covering the latest developments in the German market. Ttt
Emlak Konut GYO Bağımsız yönetim kurulu üyesi Haluk Sur,Çelen Kurumsal Gayrimenkul Değerleme başkanı Güniz Çelen,. Extensa genel müdür Özlem Gökçe İstanbul NEF yönetim kurulu üyesi Erden Timur, Prodema Proje Geliştirme ve manageme genel müdür Güven Emre Dumankaya yönetim kurulu üyesi   Ali Dumankaya Tahincioğlu Gayrimenkul İnşaat ve Turizm ceo / başkan.Özcan Tahincioğlu, USA Les Ottomans Partenaıres yönetici ortak Dilan Urun, Türk Yeşil Bina Konseyi kurucu ortağı ve başkan yardımcısı Duygu Erten gibi yüz civarında    pek çok önemli isim ve kurumsal yatırımcıların temsilcileri sunumlarıyla panele katıldı. 

Görüşler ise şöyle;
Türk gayrimenkul için en büyük zorluk, küresel ekonomik yavaşlama ve yüksek cari açığı nedeniyle Türkiye açığına tehdittir. GSYH'nin% 7.5 'GSYİH'sının% 10 gibi yüksek bir 34 ay içinde en düşük seviyeye düşürülmesi açığı dizginlemek için atılan adımlar memnuniyet getirirken, Yeni gayrimenkul hukukunun anlamı, yeni bina kodları, arsa maliyetleri, Borç finansmanı,borç düzenleyici sermaye kısıtlamaları nedeniyle yerli bankaların yeterince boşluğu doldurmak mümkün olmamasından bazı kişiler dış borç sağlayıcılar geçmişte kısmen egemen oldu.Bu günde ve gelecekte böyle tuzaklar varmı ve şeffafsızlık  kafaları karıştırmaktadır.

Özellikle perakende sektöründe Geçmişte, bazı gelişmeler müşteriler ve perakendeciler ihtiyaçları ile uyuşmuyor. Yüksek  talep orta ve uzun vadede, yüksek kaliteli ürünler hakim olacak ve istikrarlı bir büyüme getirecektir.

 Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazarlarından biri olan ve birçok uluslararası yatırımcıların ilgi büyük. Artan nüfus, genç yaş ortalaması ve tüketici davranışları,  büyümenin çok olumlu özellikleri  ancak, genellikle belirsiz düzenlemeler ve çerçeve koşulları ve piyasa katılımcılarının 'kısmen eksik şeffaflık yabancı yatırımcılar için engeldir.

Türkiye'nin tüm yönleri ile dinamik bir ülke olduğu, yeni bir uluslararası yatırımcı / geliştiriciler için potansiyel vardır.

Geliştiriciler tarafı için yabancı geliştiriciler Türkiye'de iş yapmak için yerel bir ortak gerekiyor  En azından geliştirme sürecinde bir "katalizör" olarak kullanmak   uluslararası geliştiriciler yerel bir ortağa ihtiyacım olacak "yerel hareket et"

Türkiye yeni bir liberal ve reformist yatırım ortamı sunmaktadır:Orta ölçekli Anadolu kentlerinde genişleme yapmaktır. Piyasada büyük şehirler için doymuş olduğundan,   orta boy kentlerin doygunluğu için saldırı başlatmak gerekir.


1997 yılından beri DYY üzerindeki kısıtlamalar bakımından OECD ülkeleri arasında) ikinci büyük reformcu
Son derece rekabetçi yatırım koşulları, güçlü sanayi ve hizmet kültürü tüm yatırımcılar için eşit muamele, uluslararası sermayeli 30.000 civarında şirketi oluşu

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde% 1'den daha az karşılaştırıldığında, yıllık% 5'ini aşan ortalama GSYİH büyüme yaşadı. Ülkenin küresel ekonomide artan yabancı yatırım   durumu içinde,Türk GSYH fazla dolar bazında üç kat arttı. Son beş yılda, Batı Avrupa'nın geleneksel "güvenli liman" ile karşılaştırıldığında, özellikle, bir risk ayarlı bazda hala cazip. Ayrıca, Avrupa'daki ekonomik sıkıntılar görünürde sonu olmayan, uluslararası yatırımcıları uzak Batı Avrupa ve Türkiye gibi yüksek büyüme Avrupa pazarlara kendi ayırmalarını bir bölümünü dengelemek için akıllıca olacağına inancındalar.

Alışveriş merkezi geliştiriciler ve operatörler için Türkiye orta ve uzun vadeli yatırım için mükemmel fırsatlar sunmaktadır.

Türkiye bir yabancı yatırımcı olarak iadeler için kısa vadeli sonuçlara yol her zaman piyasa dalgalanmaları beklemek zorundadır. Uzun vadeli bir bakış açısı ile düşünmek ve hareket edenler için, Türkiye'de iyi bir fırsatlar var.

Halk ile venturing Ortak Türkiye ve uluslararası yatırımcılar tarafından aranan en iyi yolu veya biçimidir. Yerli kişi veya kuruluşlar ile işbirliği Yabancılar, yerel kanun ve yönetmelik ile yabancılık riskini en aza indirmek büyük duyarlılık sağlamak ve iş yapmak için düzgünyoldur.. Ayrıca yerliler gibi toprak sahibialtyapı bu kamu-özel imtiyazlar dahil yatırımcılar, kredi vb gibi öz sermaye finansmanı hazır ya da kolay kaynak sağlaması elverişlidir.

Standlarda görüştügümüz, Inci Holding yönetim kurul üyesi Nese Gok’e yorumunu almak istedik. Nese Gok” Gayrimenkul konusu benim icin yeni bir alan ve kisisel yatırımlarımı dogru yönlendirmek amacı ile bu programa katıldım. Şu an gayrimenkul yatırımlarım, İzmir ve Manisa çevresinde organik tarım arazisi, sanayi tesisi ve konut olarak dagılmıs durumda. Fakat GRI'da gördüm ki bunların hiç birisi yabancı yatırımcılar penceresinden bakıldıgında scope dahilinde degil.

Gayrimenkul yatırımlarının sadece %30-40 civarı İstanbul’dayken, konuşulan gelecek yatırım avantajlarının %90'i İstanbul odaklıydı. Bu benim icin avantaj mı, yoksa dezavataj mı zaman gösterecek.

Görüşler böyle Ancak kaygan zemin olduğunu söyleyen yabancılar karar ve kanunların netlik ve şeffaflık kazanmasından,teşvikten beklentileri var. Olumsuzluklar yabancı yatırımcıyı kaçırmakta olduğunu ifade ettiler.

yilmazparlar@yahoo.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder