27 Aralık 2012 Perşembe

KAVRAM YÜKSEK OKULU-YENİ ARAYIŞLAR GİRİŞİMİ-SAĞLIK SEMİNERİ-YILMAZ PARLAR


SAĞLIK TÜRİZMİNDE HEDEF DÜNYA LİDERLİĞİ

EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı, Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünü yaptığı Yeni Arayışlar Girişimi’nin sektörlerle buluşma doğrultusunda yaşam uygulamalı eğitimi destekleme kapsamında,  Kavram Meslek Yüksek Okulu’nda sağlık sektöründe çalışacak öğrencilerin yüksek potansiyelli katılımıyla 25 Aralık 2012 ’tarihli sağlık semineri düzenledi.


Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat Yaşam Hastanesi Yön.Kur. Başkanı Op.Dr. Beyazade Özkahraman, Çağatay Sigorta Acenteliği Genel Müdürü Taner Çağatay, Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, Konuşmacı olarak katıldılar.





Yaşam Hastanesi Yön.Kur. Başkanı Op.Dr. Beyazade Özkahraman Sağlık Turizmi ön plana çıkaran konuşmasında “Ülkemiz sağlıkta dev adımlarla ilerlemektedir.
Türkiye coğrafi olarak çok iyi konumdadır. İyi doktor, yetişmiş yardımcı personel, ileri teknoloji, akıllı binalara sahiptir. Şu anda sağlık turizminde dünyadaki ülkeler arasında ilk 10 ülke arasındayız. Hedefimiz 3-5 yıl içinde sağlık turizminde dünyada lider ülke olmaktır. İngilizce, rusça, arapça dillerini konuşmak sizi öne çıkaracaktır. sağlık eğitimi alanlara yeni bir iş kolu açılacaktır.” dedi

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat Yaşam
Kamu Sağlık Harcamalarının Milli Gelire Oranın değerlendirmelerrni yaptı. Örneklediği bazı rakamlardan, Toplam kamu sağlık harcamaları GSYH 4.09. İlaç harcamaları 1,5. Tedavi harcamaları 2.09.
Hızlı artan ilaç tüketimi dikkat çekerek 2012 yılı olarak harcama 15,5 milyar TL.olduğunu, toplam sağlık harcamaların milli gelire oranı Kamu sağlık harcamaları reel olarak artarken kamunun özel sağlık kurumlarından aldığı tedavi hizmetleri de arttığını Türkiye sağlık harcamaların 2010 Yılı için İlaç Harcamaları  yüzde 36.3 rekor seviyede olduğunu  vurguladı.

Kişi başı özel sağlık harcamalarının gelir grupların sağlık harcamalarının örneklerini sergiledi. SSK/SGK reel 1992 fiyatlarına göre 2010 yılı için 22.9 kat arttığının altını çizdi. Özetle “Kişi bası hekime başvuru sayısı yıllık 8.2 yeterli ve kaliteli sağlık hizmetinin sunumu temel göstergesi olan hekime başvuru sayısı 2012 de  8.2 olarak gerçekleşecek. SGK Bütçe  Açığını arttıracak diğer faktörler başında.nüfusumuzun yaşlanmasıdır. TÜİK yaşam memnuniyet araştırmasıda yüzde 67 memnun yüzde 8.5 çok memnun” dedi
Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, “Yerli işitme cihazı bedelini düşük katsayıyla hesaplayan emekli sandığı ithal cihaza %125 kâr verirken yerli üretimde bu %2,5. dur. Yani “Devlet üretim yapmayın, fabrika kurmayın, ithal edin" diyor. Bunun anlamı,  fabrikayı yurt dışına taşıyın demek.
“Teknoloji üretiyoruz, ancak Ülkemizde sattığımız bir işitme cihazını yurtdışında en az iki katı bir fiyata satmak zorunda kalıyoruz.  Bürokrasi ve yüklenen vergiler sonucu, rekabet şansımızı yok ediliyor.
 Sorduğumuz soru üzerine Mehmet Emin Ağaç “Geçen yıl dünyada ilk kez piyasaya sunduğugumuz,  hem işitme hem de çınlama cihazı NANO   Dünyada  ilk olan bu işitme cihazı, 32 kanal özelliği ile duyma aynı zamanda  anlamayı sağlıyor. Genel olarak üretimin yüzde 70 i yazılım olarak gerçekleşmektedir.”
Çağatay Sigorta Acenteliği Genel Müdürü Taner Çağatay sağlık sigortaların öneminin altını çizerek mutlaka herkesin bunu yapması gerektiğini sağladığı faktörleri ve bu konuda sektöre öğrencilerin yönelmesini önerdi.
Öğretim görevlisi Özge Şahin’de öğrencilerine hitaben bir konuşma yaptı. Seminerin sunuculuğunu Nurhayat Tuna üstlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder